Leder

Hvor viktig er monarkiet?

Kongehuset er mer for folk enn pomp og prakt. Men det er store forskjeller mellom Norge og Storbritannia.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Storbritannia, Norge, Sverige og Danmark er alle monarkier, eller kongehus. De har en konge eller dronning som leder landet, ved siden av et politisk styre.

I Norge er kong Harald og dronning Sonja viktige for folk. De reiser mye rundt og besøker by og bygd. Og de er et godt vertskap for besøk fra utlandet og fantastiske ambassadører for Norge i utlandet.

I Storbritannia er folket delt om monarkiet. En del av landet står nesten på hodet som følge av den kommende kroningen. Endelig skal Charles bli konge og Camilla dronning. Det skal feires skikkelig.

Men kun tre av ti briter synes monarkiet er veldig viktig, ifølge en fersk måling. Det er den laveste støtten til de britiske kongelige noensinne, skriver avisa The Guardian. 45 prosent vil ha monarkiet bort.

Kanskje påvirker de harde økonomiske tidene britenes syn på sin nye konge. Kong Charles er overhode for det britiske samveldet, men har liten makt. Og mens folk mister jobber og sliter, så krangler kongefamilien åpent.

Likevel er britene klar for kroningen. Det blir en fest. Den er det vanskelig å la være å like. Uansett om folk liker kongen eller ei.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå