Leder

Hvor lenge skal digitale dingser vare?

Må vi bytte mobiltelefon hvert annet år? Eller bør teknologi-selskapene tvinges til å lage teknologi som varer?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Har du en skuff til gamle, digitale dingser? De som du bruker masse en god stund, til de ikke er kule lenger eller de er for trege. Eller at de erstattes av noe nytt og mer moderne teknologisk.

Den teknologiske utviklingen skjer utrolig raskt. Og vi blir nødt til å henge med. For eksempel gjelder det for mobiltelefoner.

Uten smarttelefon får du knapt kjøpt billett på trikken. Eller betalt for deg på et lokalt idretts-arragement. Mobiltelefonen er en liten datamaskin. Vi er helt avhengig av den i våre liv. Men da burde den også vare en stund.

Selskapene som utvikler telefoner, jobber for at vi skal kjøpe flere. Slik kan de tjene penger. Derfor kommer det stadig nye modeller. Vi opplever også at batteriet på telefonen gradvis blir dårligere.

Å bytte eller reparerer er en måte å være mer bærekraftig på. En gammel mobiltelefon blir nesten ny med et nytt batteri. Kanskje kan du kjøpe brukt om du skal bytte mobil? Da bidrar du til et litt bedre samfunn.

Likevel bør teknologi-selskapene bli tvunget til å lage dingser som varer lenger. Det må skje samtidig som de utvikler. Da vil de fortsatt kunne tjene penger. Og vår mobiltelefon kan leve litt lenger før vi må bytte.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå