Leder

Den deilige og skadelige sola

Vi elsker sol. Sola er fantastisk. Men det straffer seg å slurve med beskyttelse.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Vi nordmenn elsker sol. Straks den lysende kula blir synlig på himmelen, vil vi ha mest mulig av den.

På Svalbard feirer de når sola kommer tilbake etter mørketiden. I påsken reiser vi til fjells for mest mulig av sol og snø. Om sommeren kaster vi klærne og ligger timevis på stranda. Det betyr fin brunfarge. Og solskader.

I mange år har det vært en trend her nord å se solbrun ut. Derfor har vi tatt noen timer i solarium. Eller smurt oss med selvbruningskrem. Og derfor strever vi for å sole huden gyllen.

Men faren ved slik soling er stor. Nordmenn er overrepresentert når det gjelder hudkreft. Hvert år får nesten 2.500 her i landet føflekk-kreft. Norge er på andre plass i verden i dødelighet av denne sykdommen. Det er en plass vi ikke vil ha.

Vi får slik kreft av for mye UV-stråling fra sola. Den beste beskyttelsen er å unngå sol. Nest best er å dekke huden med tøy. Til slutt er en solkrem som har god beskyttelse. Og smøre huden ofte nok når du er ute.

Det er vanskelig å endre vaner. Men det er verdt det. Bruk solkrem! Det er for sent når de du er glad i, er borte.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå