Leder

Vi har blitt advart lenge

«Hans» kan være et kraftig uvær. Eller det kan være et tegn på et endret klima. Vi må regne med mer slikt vær i framtiden, advares det igjen og igjen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Regn, regn og mer regn. Uka startet med et skikkelig uvær. Toglinjer stengte. Vannet trengte raskt inn i hus. Og alt regnet fører til store skred.

Uværet «Hans» er ekstremt. Og det er lett å tenke at et endret klima har skylda. Klimaforsker Bjørn Samset sier en varmere verden påvirker alt vær, ifølge avisa VG. Mens klimaforsker Hans Olav Hygen er mer forsiktig. Det er for tidlig å si om «Hans» herjet som en følge av et endret klima.

Uansett. Vi kommer til å oppleve mer ekstremt vær i framtiden. Mer regn, mer tørke, mer hete. Og ingen av oss kan si at vi ikke ble advart. Verden blir varmere som en følge av måten vi mennesker lever på. Det har verdens-organisasjonen FN og forskere sagt i lang tid.

Det er fort gjort å føle at ingenting av det vi gjør, hjelper. Vi fortsetter bare å kjøpe unyttige klær, kjøre bil og fly på ferie. Og landene i verden gjør for lite for å kutte utslipp.

Men det skjer positive ting. Verden har fått fart på seg. Blant annet skal store land satse mye mer på renere energi. Nå er ikke tiden for å gi opp.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå