Leder

Er det vits å redde fjorden?

Det er typisk norsk å være god. Det sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Det vi er best på, er å fremstå som gode. Slik virker det som om vi tar de riktige valgene – i teorien.

Dette gjelder ikke minst miljø og klima. Arbeidet med å redde Oslofjorden er et godt eksempel. Her samarbeider kommuner og stat om å redde fjorden. Oslo kommune har investert i nye renseanlegg. De har betalt milliarder for å stoppe nitrogen fra å nå fjorden. Miljødirektoratet sa i vinter at det haster med å få på plass mer rensing av nitrogen ved avløpsanlegg rundt fjorden.

Men når Norge trenger ammunisjon, glemmer vi å redde fjorden. En bedrift som produserer ammunisjon, får lov til å øke sine utslipp av nitrogen fra 41 tonn nitrogen hvert år, til 200 tonn årlig. Det gjør de med miljøminister Bjellands velsignelse.

Det burde gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Og stille krav til bedriften som skal produsere ammunisjon, om å rense utslippene sine. Hvis ikke blir det fort lite fjord igjen å redde for kommunene.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå