Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sammen, men ikke samlet for Norge

LEDER: Fire partier blir med i regjeringen til statsminister Erna Solberg. Men den nye regjeringen splitter allerede Norge.

Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) er Norges nye regjering. Kun få timer etter regjeringens pressekonferanse ble det bråk. KrF fikk til en strengere praksis for abort. Den får følger for noen kvinner som har flere enn ett barn i magen.

Statsminister Erna Solberg forsvarte endringen. Men KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hisset på seg både andre partiledere og norske kvinner.

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa Ropstad torsdag. Han burde sagt det annerledes. Det sa han selv dagen etter.

Det hjelper ikke.

Ropstad viser hva han mener om abort. Tre andre partier har sagt ja til at kvinner får færre rettigheter enn i dag. KrF ville ha enda større endringer i loven om abort. Det fikk de heldigvis ikke til.

Endringene er like mye en strengere praksis enn i dag. Kvinner mister retten til å bestemme selv. De bør avgjøre om de skal bære fram ett eller flere barn. Få kvinner tar dette valget i dag. De burde like fullt fått muligheten. Partiene Rødt og Arbeiderpartiet får nok med seg mange i protest mot dette på kvinnedagen i mars.

Å gå inn i regjering skal også normalt være en seier. I KrF jublet én side, den andre gråt i det stille. Mange KrF-ere har allerede meldt seg ut av partiet. KrF er splittet i to. Det viste avstemningen om den nye regjerings-planen. 19 i landsstyret var for, 17 var mot. Den nye regjeringen er også et farvel til KrF-lederen. Torsdag var Knut Arild Hareides siste dag i lederjobben.

Erna Solbergs nye regjering er svak, selv med flertall. Venstre og KrF mangler støtte fra hele sitt parti for regjeringens politikk. Risikoen er stor for konflikt ved første store, nye sak. Selv om de fire partiene egentlig skal være enige. Og det finnes alltid en mulighet for å trekke seg.