Norge
Bildet viser kø utenfor Systembolaget i Charlottenberg i Sverige. Seks regioner i Sverige går fra rødt til gult på kartet over land med smittefare.

Jubler over at reiseråd for Sverige ble endret

Norske myndigheter åpner for reiser til seks svenske regioner. Det samme gjelder Sjælland i Danmark og Kypros.

Värmland i Sverige er et populært reisemål for mange nordmenn. Det er blant de svenske regionene som regjeringen åpner for. Folk må ikke lenger ti dager i karantene når de kommer hjem.

I tillegg gjelder det regionene Örebro, Gotland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten i Sverige. Det samme gjelder regionen Sjælland i Danmark, unntatt hovedstaden København. Også Kypros endrer farge fra rødt til gult på smittekartet.

Utenriks-departementet kom med de nye reiserådene torsdag. Det le jubel på svensk side av grensa. Det melder nyhetsbyrået TT. Amira Tucek er butikksjef på Systembolaget i Årjäng. Hun gjør seg klare til mange handleglade nordmenn.

– Det kommer til å ta seg opp igjen når grensene åpner. Vi kommer til å sluse folk inn. Og vi kommer til å sørge for at kundene holder avstand, sier hun.

– Men vi er vel forberedt med både varer og bemanning, sier hun.

Tomas Nilsson er butikksjef for matbutikken Maximat i Töcksfors. Han gleder seg over nyheten. Nå regner han med travle dager igjen.

– Vi har allerede begynt å bestille varer. Og kalle inn personale som var permittert. Det er en katastrofe for oss når grensen er stengt. Vi er avhengig av våre norske kunder, sier han.

Reiserådene gjelder fra midnatt natt til lørdag. Det betyr at grensehandelen i Värmland, Charlottenberg, Töcksfors og Årjäng kan regne med mange norske kunder denne helgen. Det skriver TT. Men handlesenteret Norby i Strömstad må klare seg uten norske kunder. Det ligger i regionen Bohuslän. Dit kan folk fortsatt ikke reise uten å måtte i karantene.

Men selv om myndighetene nå åpner opp noen områder, betyr det ikke at det er anbefalt å reise. Alle som vurderer å reise til utlandet, må tenke seg nøye om. Det skriver Utenriks-departementet i sitt reiseråd. Situasjonen med smitte kan endre seg raskt. Det samme kan regler i områdene folk reiser til.

– Unntakene fra reiserådet er ikke en oppfordring om å reise utenlands, skriver UD.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå