Norge

Tips til deg som søker sommerjobb

Det er flere enn vanlig som søker jobb i sommer. Og færre jobber å søke på.

Under korona-pandemien har veldig mange vært arbeidsledige. Spesielt mange unge. Mange bedrifter har måttet permittere ansatte. Flere er konkurs.

Nå er det litt bedre. Norge åpner og bedrifter trenger flere folk. Samtidig er det ekstra mange som trenger jobb. Og færre ansetter sommervikarer i år enn i et vanlig år. Det viser en undersøkelse gjort av arbeidsgiver-organisasjonen Virke.

Derfor er det lurt å skille seg ut blant søkerne.

– Begynn gjerne med å fortelle hvorfor du har lyst til å jobbe der du søker. I stedet for å si hvorfor du trenger jobb. Det sier Gisle Hellsten til Klar Tale. Han er leder ved karriere-senteret på Universitetet i Oslo.

Hellsten sier at det er viktig å vise hva du kan tilby arbeidsplassen. Fortell hvilke erfaringer og egenskaper du har som gjør at du vil gjøre en god jobb der.

Ta deg også tid til å skrive individuelle søknader. Unngå å levere samme generelle søknad til alle. Da er det vanskeligere å treffe på det de ulike jobbene trenger.

– Møt gjerne opp selv og lever søknaden personlig. Da vil du kunne gi et godt inntrykk og bli husket bedre enn de som sender e-post. Der det er umulig å møte opp, kan du ringe, sier Hellsten.

Andre ting han mener er fint å trekke frem i søknaden, er engasjementer. Har du vært med i en politisk organisasjon? En frivillig organisasjon? Kanskje du har hatt verv i en studentforening eller idrettsforening? Skriv det i søknaden.

Gode referanser kan også gjøre søknaden mer interessant. Referanser trenger ikke bare være noen som har gitt deg lønn. Det kan være noen som kan fortelle hvordan du har utført noe.

– Mangler du referanser, bør du ha som mål å få det. Meld deg som frivillig, bli hjelpetrener i fotball. Eller finn en lærer som kan si noe om deg, sier Hellsten.

Et annet tips er å få hjelp av venner og familie. Si at du trenger jobb. Spre ordet. De kan også si noe fint om deg til en mulig arbeidsgiver.

Og om du så blir kalt inn til intervju, bør du forberede deg. Finn eksempler som kan vise til at du er god på det jobben krever. Det gjør deg mer troverdig, ifølge Hellsten.

I tillegg må du kanskje også forberede deg digitalt. Mange har gjennomført digitale intervjuer under pandemien. Da bør du ha testet utstyret og internettet på forhånd.

– Også bør du se så godt ut som du kan. Kle deg etter kleskoden som gjelder der du søker. Pynt deg heller litt for mye enn litt for lite. Sitt med rak rygg og ha kameraet rett mot deg, sier Hellsten.

Bjarne Lagesen er ungdomsrådgiver i arbeidstaker-organisasjonen LO. Han er med i LOs sommerpatrulje. De besøker unge ute i sommerjobb. Det er for å passe på at de har det bra. Og at de får det de har krav på.

Han synes det er synd at det er færre jobber å søke på i år. Derfor mener han det er lurt å søke på alle jobbene du kan søke på. Da er det større sjanse for å få en jobb, ifølge ham.

Og hva så om du får en jobb i sommer?

I fjor så LOs sommerpatrulje at flere ble utsatt for brudd på arbeidsmiljø-loven. Den sier hva en arbeidstaker har krav på. Mange av bruddene var som følge av pandemien.

– Pass på at du får en ordentlig kontrakt. Les den nøye før du signerer. Pass på at du får riktig lønn og arbeidstid. Du kan kontakte oss for å få hjelp, sier Lagesen.