Norge

Norge vil bidra til at det blir laget vaksine i Sør-Afrika

Svært få personer i Afrika er vaksinert mot korona. Nå vil Norge gi penger til å lage vaksine på kontinentet.

En selskap i Sør-Afrika vil lage 400 millioner korona-vaksine i løpet av halvannet år. De skal lage Janssen-vaksinen. Norge har sagt ja til å bidra med penger for å gjøre det mulig, ifølge kanalen NRK.

Så langt er under 2 prosent av folk i Afrika vaksinert. Det bor 1,3 milliarder personer i Afrika. Nesten én av tre skal nå få Janssen-vaksine som er produsert lokalt.

Norge bidrar med 65 millioner kroner. Pengene kommer via Norfund. De er et investerings-fond for utviklings-land, som er eid av staten Norge.

Tellef Thorleifsson er direktør i Norfund. Han sier til NRK at han har stor tro på at de vil få god effekt av å bruke penger på vaksine-produksjon i Sør-Afrika. Han tror det kan føre til at hele Afrika vil få bedre forutsetninger for å lage sine egne vaksiner i årene som kommer.

– Vi er en investor. Vi er en bistands-organisasjon. Dette er et lån. Det er ikke en gave. Men vi venter oss ingen stor gevinst på denne investeringen, sier Thorleifsson til NRK.

Han kan ikke love at alle vaksinene vil være gratis for folk i Afrika. Men sier at det er laget en plan for det.

Norge har valgt at Janssen-vaksinen ikke skal bli gitt til mange i Norge. Årsaken er mulige bivirkninger. Men om Norge hadde slitt med mye mer smitte, så kunne den ha blitt anbefalt også her. Det sier Camilla Stoltenberg til NRK. Hun er direktør i Folkehelse-instituttet.

Hun sier at vaksinen også har flere fordeler. Den tåler frakt og lagring bedre. Folk er også ferdig vaksinert etter en dose.

– Janssen-vaksinen trenger ikke å bli lagret svært kaldt. Det er den vaksinen de selv i stor grad etterspør i Afrika, sier Thorleifsson til NRK.

Siste utgave

På forsiden nå