Norge

Håper forelskelsen kan vente til etter fadderuka

Faddere på flere studiesteder blir oppfordret til å ikke kline med nye studenter under fadderuka.

Mandag har tusenvis av unge mennesker sin første dag som student. De skal lære mye de neste årene. Kanskje har de flyttet for seg selv for første gang. Det kan være både spennende og skummelt. Og de skal møte mange nye mennesker.

Og nesten aller først skal de møte fadderne sine.

I lilla, røde, grønne, gule og blå t-skjorter kan du se dem ute i studentbyene. På ryggen står det FADDER i store bokstaver. Det er gjerne studenter som er på andre eller tredje året av utdanningen. De er gjerne flere sammen og leder en gruppe med nye studenter. Eller fadderbarn, som de blir kalt.

Men barn er de ikke. De er alle voksen og over 18 år gamle. Dermed har de lov til det meste. Også å kline eller har sex med den de vil. Blant unge blir det kalt for “hooking”. Likevel er mange av fadderne oppfordret til å ikke hooke med fadderbarna under fadderuka.

Det er ikke en korona-regel for å hindre spredning av smitte. Regelen oppstod lenge før vi visste at korona var et dødelig virus.

I 2017 startet journalistikklinja på OsloMet med hooke-forbud. Det vil si at fadderne ikke fikk lov til å hooke med fadderbarna. Regelen skal ha blitt innført etter en ubehagelig hendelse for en ny student i en tidligere fadderuke. Året etter ble forbudet videreført på linja. Dette fikk stor oppmerksomhet i media. Mange var imot forbudet. Men flere studiesteder innførte også regelen.

Fortsatt er det flere som tar inn regelen i sine fadderuker. Blant annet Høgskolen i Innlandet. De ber fadderne om å la være å hooke med fadderbarna sine i fadderuka.

– Fadderne kan tolkes at står i en maktposisjon overfor fadderbarna. Derfor kan hooking og skjenking være uakseptabelt, sier Fatema Al-Musawi til avisa VG. Hun er faddersjef på høgskolen.

Journalist-studentene på OsloMet har også fortsatt med regelen.

– Vi kaller det ikke et forbud. Men jeg mener at det er selvfølge at fadderne ikke skal hooke med fadderbarna. Fadderne skal være forbilder for de nye studentene. Fadderne synes også det er en fin regel, de tenker at det er helt logisk, sier Amanda Sofie Lalana By til Klar Tale. Hun er faddersjef for journalist-studentene på OsloMet.

Selv gleder hun seg til en litt mer normal fadderuke enn det hun selv fikk i fjor. Da var det strengere korona-regler enn nå. Og hun tror fadderne kommer til å oppføre seg fint mot de nye studentene.

Hun forteller at oppfordringen også har kommet fra skolen. På kurs for fadderne har de oppfordret til at forelskelse kan vente til etter fadderuka.

Henriette Sarastuen Franck er koordinator for fadderne på OsloMet. Hun sier til Klar Tale at de på fadderkursene har snakket om relasjonen mellom fadder og fadderbarn.

– Selv om fadderne ikke har makt over fadderbarna, er de gjerne eldre og blir beundret av de nye studentene. Derfor oppfordrer vi fadderne til å være bevisste på egne handlinger. Og at de har et større ansvar som fadder enn som fadderbarn, sier hun.

Sikkerhet kommer alltid først. Både for at studentene skal ha en fin start på studiene. Og for å unngå smitte. Derfor er det fortsatt regler for smittevern.

Fredag sa helseministeren at studentene slipper å holde en meters avstand under undervisning. Men på arrangementene i fadderuka, må det holdes avstand. Det vil også være begrensning i antall personer. Og alle må registrere seg for sporing av eventuell smitte.

Dermed tror Franck at de nye studentene vil få en god og trygg studiestart.

– Det er viktig at de nye studentene får bli kjent med hverandre og får et nettverk. Derfor er fadderuka veldig viktig. Og vi er veldig glad for at vi får gjennomføre den, sier hun.

---

Fadderuka

  • Fadderuka er første uke, eller ukene, av skoleåret.
  • I fadderuka skal de nye studentene bli kjent med hverandre, skolen, lærere og eldre studenter.
  • Studenter som går andre eller tredje året av en utdanning, er faddere for nye studenter. Derfor kalles de nye studentene for fadderbarn.
  • Fadderne skal bidra til at fadderbarna får en trygg og god start på studietiden.
  • Fadderne oppfordres til å unngå å kline eller ha sex med de fadderbarna under fadderuka.

---Siste utgave

På forsiden nå