Norge

Smitten øker og en ny variant er på vei

En ny variant av korona-viruset skaper problemer for verden. Det er enda ikke funnet et tilfellet i Norge. Likevel stiger smitten.

Korona-viruset er på en ny topp. Slik har det vært det siste året. Folk får forhåpninger om at samfunnet blir normalt, men så kommer korona og ødelegger.

Sist uke ble det funnet en ny variant av viruset. Det har spredt seg til flere land. Norge har ikke funnet et tilfelle enda. Varianten har fått navnet omikron.

Selv om vi ikke har funnet den nye varianten, er det fortsatt høy smitte. Det siste døgnet ble det funnet over 800 nye smittede i Oslo. Dette er godt over normalen de siste ukene. Over hele Norge har vi nesten 3.000 tilfeller.

Dette har ført til at regjeringen må gjøre noe for å stoppe spredningen.

Mandag kom de med nye regler mot korona.

Samme dag sa Jonas Gahr Støre at de ville holde en pressekonferanse tirsdag. Den kan du følge på våre sider fra klokka 12.

Der skal statsministeren informere om korona og komme med nye tiltak.

– Vi har et klart budskap. Det sa Støre til kanalen TV2.

Eksperter mener det bare er et spørsmål om tid før vi har omikron i landet. Regjeringen ønsker å hindre og forsinke spredningen av viruset.

– Ja, vi skal være bekymret. Det sier Camilla Stoltenberg. Hun er direktør for Folkehelse-instituttet (FHI).

– Det er usikkert om den gir alvorlig sykdom, og hvordan vaksinene virker, sier hun.

Det var fredag vi fikk vite om den nye varianten. Flere eksperter mener at den er mer smittsom enn de vi har hatt tidligere. Det ble først oppdaget i Sør-Afrika.

Siden da har flere land bekreftet at de har fått viruset.

– Den nye varianten viser behovet for et høyt tempo i vaksineringen. Både med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og en tredje dose til dem som skal ha den. Arbeidet med vaksine på prioriteres. Det sier Ingvild Kjerkol. Hun er helseminister.

---

Hva er omikron?

  • Det er en ny variant av korona-viruset.
  • Den ble først oppdaget i Sør-Afrika 24. november. Prøven som oppdaget det ble tatt 9. november.
  • Den har 32 ulike mutasjoner. Til sammenligning har de tidligere variantene to eller tre.

---

Siste utgave

På forsiden nå