Norge

Her hjelper flyktninger de som flykter fra Ukraina

Norges kommuner jobber for fullt. De skal ta imot tusenvis av flyktninger fra krigen i Ukraina. I Asker kommune får de mye god hjelp fra nettopp flyktninger.

Barnevogner står på rad og rekke. Leker, dukker og klær ligger i poser. Noen retro-gardiner dekker en stol. Menn bærer inn tunge møbler, mens andre peker hvor de skal stå. En eske med smultringer på kjøkkenbenken skal gi rask energi.

Det er hektisk på Filtvet helsetun i Asker kommune fredag. Kommunen skulle egentlig selge bygningen. Men politikerne stoppet salget etter at krigen i Ukraina startet. For nå kommer flyktningene. Og de kan bli veldig mange. Kanskje skal noen av dem bo her på Filtvet midlertidig. Derfor gjør de klart.

Bildet viser Lena Åsen.

Ukrainske flagg pynter bordene. Noen har kjøpt inn sjokolade.

Ved hovedbygget er en lapp. Der står det at helsetunet nå har alt de trenger av ting. Det er fullt, rett og slett. I dagevis har folk kommet med sengetøy, gardiner og annet de vil gi bort. Noen har til og med kommet tilbake for å sørge for at gardinene skulle bli strøket. Folk i alle aldrer hjelper til. Fordi de kan og vil.

– Folk har gitt så mye, forteller Lena Åsen til Klar Tale.

Hun synes det er rørende med alle som stiller opp, og veldig vondt å si nei når de nå har nok. Åsen jobber med inkludering og mangfold i kommunen. Hun har jobbet med flyktninger i 15 år. De er kommet fra land og konflikter lenger unna. Men nå kommer flyktninger fra Europa.

– Det er en forferdelig humanitær krise, sier hun om krigen.

Sola skinner så det glitrer i Oslofjorden denne dagen. Asker har aldri drevet et akuttmottak før, sier Åsen. De vet heller ikke hvor mange som kommer, eller når de kommer. Hun sier det har vært hektisk, men på en fin måte. Det er godt å kunne hjelpe. Likevel skjer det at hun våkner på natta. Har de husket å skaffe inn det og det?

Norske myndigheter ber kommunene stå klare. De skal kunne gi 35.000 flyktninger et sted å bo i år. De fleste fra Ukraina, hvis det blir som myndighetene tror.

I Filtvet hjelper flyktninger til. 35 personer har tatt på seg oppgaven med å gjøre helsetunet klart for ukrainere. Frivillig. I tillegg hjelper 11 av kommunens folk.

– Vi er veldig stolte av hvor fint det har blitt, sier Åsen. Hun viser Klar Tale rundt i rom og felles-områder. Alt har de fått fra vanlige folk som ønsker å hjelpe. Barnesenger står klare. En sofa er i samme farge som bildet over. Gardiner er pyntet med den berømte katten Hello Kitty. Og barn har tegnet til ukrainerne som kan komme. «Vi bryr oss», skriver ett barn.

Bildet viser et barnerom.

Inne på helsetunet er en gjeng damer i full sving. De kom alle til Norge som flyktninger fra ulike steder. Nå gjør de klart for mennesker fra Ukraina. Helsetunet kan ha plass til omtrent 135-140 personer totalt.

Damene sorterer pose etter pose med klær, sko og annet. I rommet ved siden av har de laget en «butikk». Klær, vesker og sko er nøye sortert etter type og alder. Mye av det ser nytt ut.

– Vil ble tatt så godt imot da vi kom hit. Da ønsker vi å gi noe tilbake, sier Rania Moslem og Badia Muslim.

Søstrene er kurdiske. De flyktet fra Syria. Der har borgerkrigen herjet siden 2011. Nå har de bodd i Norge i omtrent sju år.

Bildet viser en plakat som barn har tegnet.

24. februar gikk Russland til angrep på Ukraina. Det har sendt 3,5 millioner på flukt ut av landet. Noen er allerede i Norge.

Det betyr at landets kommuner må settes i sving. For det er i kommunene ukrainske flyktninger skal bo etter hvert.

– Vi vet at denne krisen kan sette oss på en historisk prøve. Det sa statsminister Jonas Gahr Støre fredag.

Han snakket blant annet om svært mange flyktninger.

– Til vanlig bosetter vi rundt 5.000 flyktninger i året. Nå er det et anslag på at vi kan få sju til åtte ganger flere flyktninger på ett år, sa Støre.
Siste utgave

På forsiden nå