´ — – Vi er enige om at eksperter fra Norge kan snakke med sine kolleger i Den europeiske union (EU). Da kan de diskutere hva som kan bli gjort for å få mer stabile markeder for gass, sier Støre til nyhetsbyrået NTB.
Onsdag sa at Ursula von der Leyen at at EU og Norge har laget en felles gruppe som skal se på hva som kan bli gjort for å sikre billigere gass. Hun er president for kommisjonen i EU, og øverste leder for unionen. Von der Leyen og Støre skal ha snakket sammen to ganger den siste uken.
– Jeg har blitt enig med statsminister Støre om å lage en arbeidsgruppe. Den skal se på hvordan vi kan gjøre gass billigere på en rimelig måte, sa von der Leyen.
Men Støre bruker andre ord om samarbeidet enn det von der Leyen gjør. Der hun sier billigere pris, sier Støre en stabil pris. Flere land i EU har ønsket en øvre grense på gassprisen. Det avviser Støre at er et tema.
– Det er snakk om andre typer tiltak. Disse kan selskapene diskutere og så kan vi ha dialog om det som politiske myndigheter, sier Støre.
Støre er spurt av NTB om det er et mål for Norge at gass skal koste mindre. Der svarer han at det er noe som er umulig å bestemme politisk.
– Men en av sakene som har blitt diskutert er at mer av handelen med gass skjer med kontrakter med lang varighet. Det er løsninger jeg tror selskapene som selger gass fra Norge er interessert i å diskutere, sier Støre.
Torsdag har han invitert selskapene som selger gass fra norsk sektor til et møte. Der er målet å snakke om løsninger som kan sikre en stabil pris på gass.
– For Norge er det ikke et mål i seg selv at gass skal koste så mye som nå. Det fører til dyr strøm i Sør-Norge og store problemer for våre land vi handler med. Norge har alltid ønsket stabilitet i energi-markedene i Europa, sier Støre.
Han sier at det er selskapene som blir enige om prisen. Både de som selger fra Norge og de som kjøper i Europa.
– Det er verken varig eller naturlig at det skal koste så mye for gassen som nå. Men det er et resultatet av at det er mangel på gass. Vi må unngå å politisk bestemme priser på gass som gjør at mangelen i Europa blir større, sier Støre.
Han sier at arbeidsgruppen bare skal jobbe med å løse utfordringen med gasspriser.
EU har også en plan for å skaffe penger til å hjelpe folk og bedrifter med å betale for strømmen. Til sammen skal de skaffe rundt 1.415 milliarder kroner til dette.
Det skal skje ved at de vil ha en øvre grense for hvor stort overskudd selskaper kan ha hvis de har tjent uvanlig mye på energi de siste månedene, som følge av høy pris. ´
Et profittak for energiselskaper og bidrag fra olje- og gassindustrien skal sikre EU midler til energibistand til medlemslandene.
Profittaket skal gjelde strømprodusenter samt fossile energiprodusenter som har tjent uproporsjonalt mye penger på de siste månedenes skyhøye energipriser. Planen må fortsatt godkjennes av medlemslandene.