Norge

Slipper løs russer som ble dømt for å fly drone

Det er ulovlig for russere å fly drone i Norge, har politiet ment. Men det er mer komplisert enn som så, mener domstolene.

En mann fra Russland ble i november dømt til 120 dager i fengsel i Norge. Domstolen mente han hadde fløyet drone ulovlig. Nå slipper han fri.

Det skjer fredag, sier Tom Barth-Hofstad til kanalen TV 2. Han er advokaten til mannen. Barth-Hofstad sier han fikk vite beskjeden fra statsadvokaten. Det sa han til kanalen NRK torsdag kveld.

Dermed blir mannen den første russeren som slipper fri etter å ha blitt dømt for å ha fløyet drone ulovlig i Norge.

Mannen ble stanset i en kontroll på grensa ved Storskog i Finnmark. 50-åringen var da på vei tilbake til Russland. Oslo tingrett dømte ham til 120 dager i fengsel for å ha fløyet drone 47 ganger i Norge.

Årsaken er at en 47 år gammel russer ble frikjent. Han var også tiltalt for å fly drone. Den dommen ble kjent torsdag.

Der mente domstolen at politiet har tolket reglene feil. De norske reglene er inspirert av lignende regler hos Den europeiske union (EU). Domstolen mener små droner til hobbybruk er unntatt.

En annen russer på 34 år ble dømt til 90 dager i fengsel for å ha brutt de samme reglene. Han måtte si ifra innen onsdag om han ville anke. Ingen anke ble sendt inn, sa Marit Formo torsdag. Hun var aktor i saken.

Siste utgave

På forsiden nå