Norge

Politiet bærer demonstrantene bort

Unge samer og miljø-aktivister demonstrerer mandag. De har lenket seg fast på utsiden av departementer i Oslo.

En sak ble tatt til Høyesterett i 2021. Samiske familier vant saken. Vindkraftparkene på Fosen skulle bli tatt ned. Det er til sammen 151 vindmøller. Retten sa at de krenket menneske-rettighetene til samer.

Torsdag var det 500 dager siden. De er ikke tatt ned enda. Unge samer og miljø-aktivister begynte å demonstrere torsdag. De holder fortsatt på mandag. De har sperret inngangene til olje- og energi-departementet.

Demonstrantene trappet opp aksjonen. De blokkerer flere bygg i regjeringskvartalet. Flere demonstranter lenket seg fast med kjettinger i 13-tiden mandag.

Rundt 13.30 kom politiet og bar bort noen av demonstrantene. Demonstrantene skal ha fått beskjed om å flytte seg.

– Det er besluttet å rydde Keysers gate. Det er mellom Akersgata og Munchs gate. For å sørge for at ansatte får tilgang til arbeidsplassen sin, skriver politiet i Oslo på Twitter.

Niillas Beaska sier dette ikke vil påvirke aksjonen. Beaska kommer fra Norske Samers Riksforbund.

– Vi fortsetter aksjonen med full styrke. Vi skal fortette aksjonen helt til menneskerettighets-bruddet opphører, sier Beaska.

Demonstrantene hinder ansatte i departementene i å gjøre jobben sin, mener DSS. DSS jobber med departementenes sikkerhet. De holder kontakt med Oslo politidistrikt.

DSS opplyser at de er i en løpende dialog med Oslo politidistrikt om demonstrasjonene i regjeringskvartalet siden torsdag. Søndag kveld ba DSS politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementene kan utføre sin funksjon.

– Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner, skriver DSS i en pressemelding mandag.

Terje Aasland er olje- og energiminister. Han mener vindkraft-anleggene kan fortsette å være der. Men prosessen for å finne ut av hvordan har tatt lang tid.

Silje Karine Muotka er frustrert over prosessen. Muotka er president på sametinget. Hun har bedt om å møte statsminister Jonas Gahr Støre. Men først skal hun møte Aasland på torsdag.

– Det er viktig å finne ut av hva regjeringens plan er nå. Mitt mål er at menneskeretts-bruddet stopper. Det er viktig at staten kommer med en beklagelse, sier Muotka.

Hun mener det første skrittet må være å stanse driften av anlegget. Siden det ikke er gyldig, sier hun.

Greta Thunberg har reist fra Sverige til Oslo for å være med i aksjonen.

– Kampen er for urfolks rettigheter. Det er for menneske-rettigheter og klimaet. Kampen er global, sier Thunberg.