Norge

Billigere å velge godteri enn sunn mat

Maten i butikkene har blitt dyrere de siste årene, mens godteri har blitt billigere.

Myndighetene vil at vi skal spise sunn mat. Men maten vi bør spise mer av, har blitt dyrere. Det har blitt 26 prosent dyrere siden 2015.

Laks og ørret har doblet seg i pris. Mens snacks er blitt billigere.

Nyhetsbyrået NTB og Helsedirektoratet har laget en oversikt over matvarer. Den viser prisen på matvarer fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De har sortert etter kostrådene.

Kostrådene er maten myndighetene vil at vi skal spise mer av. Den maten har økt i pris med 26,3 prosent siden 2015. Maten myndighetene vil at vi skal kutte ned på har økt med 16,6 prosent.

– Nordmenn spiser for lite frukt og grønnsaker. De spiser for lite fisk og grove kornprodukter, sier Linda Granlund. Hun er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

Fersk laks og ørret har steget aller mest i pris de siste sju årene. Prisen var det dobbelte som i 2015 i januar og februar i år. Flere andre varianter av fisk har også steget i pris.

Regjeringen legger fram Folkehelsemeldingen på fredag. Folk har sendt inn forslag til hvordan folk kan spise mer sunt. Helsedirektoratet har foreslått å endre hvordan skatten er på mat.

– Vi har foreslått å sette ned prisene på sunne matvarer. Og heller øke på de usunne. For eksempel gjennom å kutte moms på frukt og grønnsaker, sier Granlund.

Folkehelse-instituttet (FHI) kom med en studie tidligere denne måneden. Den viser at familier med dårlig råd må bruke mye penger for å spise sunt. De må bruke 39 prosent av inntekten sin.

– Det viktigste for hva folk velger er prisen og hvor tilgjengelig det er. Pris har spesielt mye å si for de som har lav inntekt, sier Granlund.

Matprisene har økt over 20 prosent de siste sju årene. Men prisene har gått ned i ni kategorier. Sju av dem er matvarer myndighetene ønsker at vi skal spise mindre av.

---

Dette er kategoriene:

* Chips

* Vingummi, seigmenn og lakris

* Brus og leskedrikker

* Sjokolade

* Søte og salte kjeks og tørre småkaker

* Sukkertøy, drops, pastiller

* Saft

---

– Det er ingen matvarer som er «forbudt». Men det viktigste er hva du spiser mest av, sier Granlund.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå