Norge

Ungdommer trener mer

Norsk ungdom har aldri trent mer enn de gjør i dag. Mer enn åtte av ti ungdommer trener én eller flere ganger ukentlig.

– Vi ser at over 80 prosent av ungdommer i Norge trener én eller flere ganger i uken, sier Anders Bakken til kanalen NRK. Bakken er forsker hos NOVA ved OsloMet.

Men færre trener alene utenfor treningsstudioene. Slik som å løpe en tur. Det viser en rapport om ungdoms deltakelse i idrett.

– Ungdom har aldri trent mer enn de gjør nå etter pandemien. Noe av årsaken er at flere unge er mer opptatt av å trene på treningssenter, sier Bakken til NRK. Han sier det kan være flere årsaker til økningen.

Forskerne lurer på om kroppspress spiller inn. Samtidig tror de andre årsaker spiller inn. Slik som at det er flere treningssentre enn før. De er mer tilgjengelige og billigere, sier han.

Nova har samarbeidet med Fobu om å lage rapporten. Fobu står for Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett. Det er på Norges idrettshøgskole (NIH).

Undersøkelsen ble lagt fram på NIH torsdag. Rapporten viser at ungdommer trente 16,3 ganger i måneden i snitt. Tallene er fra 2022. Det er en ny rekord siden undersøkelsen begynte i 2014.

De tidligere årene med rekorder var i 2017 og 2018. Så gikk det litt ned under korona-pandemien. Mange trener på treningsstudio. Men få trener med et idrettslag.

– Det ser ut som pandemien rammet idrettslagene, sa Bakken da han la fram rapporten torsdag morgen.

Rapporten viser at gutter trener mer på treningsstudio etter pandemien. 42 av 100 gutter trener hver uke, ifølge rapporten. Det er ti flere enn i 2021. Jenter har gått fra 25 av 100, til 32 av 100.

5970.000 ungdommer var med i undersøkelsen De var fra 13 år gamle til 18 år gamle.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå