Norge

Reddet livet til ei som holdt på å drukne

Aleksander Mæland hørte hyl fra vannet. Han tok med seg en livbøye og svømte ut for å redde kvinnen som holdt på å drukne.

Tirsdag 25. juli markeres verdensdagen for å forebygge drukning. Dagen er laget av FN. De ønsker å gjøre folk mer bevisste rundt det å være nært vann og bade.

På verdensbasis drukner hele 236.000 mennesker årlig. I Norge mistet 89 personer livet som følge av drukning i fjor. Og selv om mange blir reddet, er det dessverre også mange ulykker hvor det nesten går galt.

En som bidro til å redde et menneske fra drukning er Aleksander Mæland. Han og familien var på Brusand strand på Jæren da de hørte et desperat rop om hjelp fra sjøen. Hendelsen skjedde juni 2022.

– Vi trodde først det var barn som lekte. Men vi skjønte raskt at det var noen som trengte hjelp, sier Mæland.

Han er selv oppvokst på Brusand. Derfor vet han at det er en del strøm i vannet rundt et området hvor en elv renner ut.

Heldigvis for Mæland var det en livbøye fra Tryg Forsikring tilgjengelig på stranden. Han tok med seg livbøyen og løp mot stedet hvor ulykken skjedde. Han ringte også 113 mens han løp.

Han hoppet ut i vannet. Da han nådde kvinnen som var livløs i vannet, startet han med hjerte og lungeredning. Etter en stund begynte hun å puste igjen.

– Jeg husket ikke helt hvor mange kompresjoner og innpust man skulle ha, men jeg kjørte på med 20–2. Jeg er ikke helt sikker hvor mange ganger jeg måtte gjøre det og mistet også litt tellingen, men etter en stund begynte kvinnen å puste igjen.

Etter kort tid kom nødetatene til stedet. Kvinnen overlevde og Aleksander ble hedret av Norges Livredningsselskap og Tryg for hans handlinger.

Historier som denne gir livbøyenes samfunnsarbeid en dypere mening. Den viser også hvordan de kan redde liv når det trengs.

---

Kort om saken

  • Tirsdag 25. juli markeres verdensdagen for å forebygge drukning.
  • På verdensbasis drukner hele 236.000 mennesker årlig.
  • I Norge mistet 89 personer livet som følge av drukning i fjor.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå