Nordmenn er født med ski på beina, sies det. Mange liker lange turer over fjell og vidder. Særlig i påska.
Fjellet byr på mange fine opplevelser, men også farer. Som snøskred, eller at været plutselig endrer seg. Det kan være lett å glemme når sola skinner og føret er godt.
Fjellvettreglene hjelper oss å huske. De er vel så viktige som både Kvikk Lunsj og Solo.
– Fjellvettreglene er alltid viktige som fornuftig turvett året rundt. Men de er særlig aktuelle nå i påsken når mange drar til fjells for å kose seg med vinterturer.
Det sier Dag Terje Klarp Solvang til Klar Tale. Han er sjef i Den Norske Turistforeningen (DNT).
De fleste nordmenn har hørt de ni huskereglene. Fjellvettreglene ble først kalt «fjellreglene». De kom etter påska i 1950. Årsaken var en rekke ulykker og død i fjellet i påska dette året.
I 1967 var det nok en påske med mange ulykker. 17 personer døde i fjellet. DNT og Røde Kors tok grep. De lagde kampanjen «Velkommen til fjells, men ta ansvaret selv». Siden da har fjellvettreglene blitt en viktig del av norsk kultur. Vi har til og med en egen fjellvettdag. I år var den 25. mars.
Mye har endret seg siden de første fjellvettreglene kom. Før i tiden var det vanlig å gå turer til hytter. Nå går vi flere og mer krevende turer. Vi har annet utstyr og kunnskapen vår har endret seg. Derfor fikk vi nye fjellvettregler i 2016.
De nye reglene fokuserer mer på planlegging og refleksjon. De er også nyttige for flere aktiviteter enn bare skikjøring. Og de kan brukes hele året.
Reglene minner oss blant annet om at uværet kan komme plutselig. Derfor er det viktig å ha med seg nødvendig utstyr, sier Solvang. Han snakker om utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
– Gjør du dette, ligger alt til rette for en fin og sikker naturopplevelse!
– Hva er det viktigste budskapet i fjellvettreglene?
– Mange husker fjellvettregelen om å snu i tide. Den er viktig! Jeg mener likevel at alle de ni reglene er like viktige fordi de henger sammen. Det viktigste alle kan gjøre for å være trygge ute i naturen, er å forberede seg godt. Da er det bare å ønske god tur!
---
Fjellvettreglene
- Planlegg turen og meld fra hvor du går.
- Tilpass turen etter evne og forhold.
- Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
- Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
- Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
- Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
- Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
- Vend i tide, det er ingen skam å snu.
- Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
---