– Vi er glade for at regjeringen har lyttet til signalene våre om hvor viktig ordningen er.
Det sier Terje Andre Olsen. Han er forbundsleder i Norges Blindeforbund. Forbundet har lenge kjempet for blindes rettigheter. En viktig ordning kalles tilrettelagt transport (TT). Det gir blinde og svaksynte rett på transport fra dør til dør.
For første gang dekker TT-ordningen hele landet. Norges Blindeforbund mener regjeringen har tatt et viktig skritt på veien mot et likestilt samfunn. Det skriver forbundet i en pressemelding.
Hva er TT-ordningen?
Den nasjonale TT-ordningen startet i 2012. Det begynte som et forsøksprosjekt i tre fylker. Blinde og svaksynte får 200 reiser på fritiden i året. Det samme gjelder folk som bruker rullestol. Dette tilsvarer transport til og fra rundt to aktiviteter i uka.
Ordningen har gradvis kommet til flere fylker. Men fire områder har stått uten ordningen. Slik har det vært i Oslo, Akershus, Rogaland og Vest-Agder. Helt fram til nå.
– Ingen vil akseptere at andre bestemmer hvor aktive de får lov til å være på fritiden. Det har vært realiteten for mange svaksynte og blinde, sier Olsen.
Han mener TT-ordningen er nødvendig for at blinde skal leve selvstendige og aktive liv.
– Postnummer skal ikke være avgjørende for hvilken bevegelsesfrihet du har.
Lavere tildeling
Fylkene som har vært en del av ordningen, får mindre penger enn de søkte om i 2025. De fire nye områdene får halvparten av det de søkte om.
– Vi vil følge med på konsekvenser dette får for den enkelte.
Olsen mener at dette må bli fulgt opp videre i kommende statsbudsjett. Han sier at 200 reiser i året er et minimum for blinde og svaksynte.
– Selv om vi ennå ikke har alle svar, er dette en merkedag for svaksynte og blinde i Norge, sier Olsen.