Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske juletrær populære i utlandet

Norske juletrær selger godt i utlandet. Her hjemme vil stadig flere hogge juletreet selv.

Norske juletrær er populære også i utlandet. Russerne er blant dem som er villige til å betale mest. I hovedstaden Moskva betaler de opp mot 3.000 kroner for luksus-edelgran fra Vestlandet.

Det er rekordpris, sier John-Anders Strande til avisa Nationen. Han er daglig leder i Norsk Juletre. Det er en organisasjon for dem som selger juletrær.

Også i Tyskland, Østerrike og Nederland selges norske juletrær for høye priser.

– Det er en sterk utvikling av prisen for norske juletrær i utlandet. Gårdbrukere bør satse mer på dyrking av juletrær. I dag produseres det altfor lite edelgran i Norge. Vi klarer ikke å dekke den voksende etterspørselen – verken i Norge eller i Europa ellers, sier Strande.

Stadig flere oppdager at norske juletrær holder høy kvalitet, ifølge Strande.

– Samtidig blir folk i Europa mer og mer bevisst på miljøet. De har fått med seg at Norge har strenge regler. Vi har ikke lov å bruke ulike midler i dyrking av juletrær, sier Strande.

I Norge selges det juletrær for rett under en milliard kroner, ifølge Strande. 1,8 millioner boliger i Norge vil ha juletre i år, sier han. En million av disse har et tre fra norske produsenter.

Det blir stadig mer populært å hogge sitt eget juletre, forteller Strande.

– Da er du garantert et ferskt tre. Du vet hvor treet kommer fra. Du kan hogge det sammen med familien. Mange steder tilbyr nå en pakke med opplevelser knyttet til hogsten, sier Strande.

Oslo er det eneste fylket som ikke har steder med selvhogst. Det viser en oversikt. Folk i hovedstaden må reise til Bærum eller Asker i Akershus for å få hogge sitt eget tre. Folk i Rogaland har flest muligheter. De har hele 16 steder med selvhogst.

Rundt 10. desember starter selvhogsten. Men mange steder starter sesongen tidligere. Flere ønsker seg tre allerede til advent, sier Strande.

Rundt 50.000 kommer til å hogge treet selv i egen eller andres skog i år.

– Rundt 400.000 trær kommer fra Danmark i år, sier lederen for Norsk Juletre.

Mens rundt 350.000 personer har tre av plast.

– Juletrær i plast selger som aldri før. De har virkelig kommet for å bli, skriver Per Wennerström i varehuskjeden Rusta.

Ingen vanning. Ingen dryssende granbar. Og ingen knuter på lysene. De er ferdig montert. Det frister mange til å gå bort fra levende juletrær. I tillegg slipper du problemer med allergi og småkryp. Men miljøorganisasjonene er ikke like glade.

– Plasttrærne er produsert av olje. Vi er nødt til å produsere mindre plast, sier Gaute Eiterjord til kanalen NRK. Han er nestleder i Natur og Ungdom.

Rasmus Hansson er talsperson for Miljøpartiet de Grønne. Også han vil helst ut i skogen og hente sitt eget tre.

– Vi har rikelig med fine, levende, norske og kortreiste julegraner. De drysser riktignok litt. Men folk har jo feiebrett og støvsuger, sier Hansson.

Men skal du tenke miljø i julen, er ikke juletreet det viktigste. Det mener Håkon Lindahl. Han er fagrådgiver i Fremtiden i våre hender.

– Det har mer å si om du tar bilen til butikken eller ikke. Ekte juletre er bedre. Men det du kjøper og legger under treet er viktigere, sier Lindahl til NRK.