Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ny studie viser at Nav har ulikt syn på jobb og religion

Kan du få økonomisk hjelp hvis du takker nei til en jobb? Ja, hvis årsaken er religion, sier noen i Nav. Nei, heller ikke om årsaken er religion, sier andre i Nav.

Folk som sier nei til jobb av religiøse årsaker kan bli behandlet ulikt. Ny forskning viser at Nav-kontorene har ulik praksis. Noen lar arbeidsledige si nei til jobber. Andre krever at folk tar den jobben de kan få.

Noen kan mene det er feil å jobbe på lørdager. Det gjelder noen grupper av adventister. Salg og servering av svin og alkohol kan være et problem for noen muslimer. Og det gjelder flere grupper. Det de har til felles er at det handler om religion.

Les også: – Lær deg norsk, eller mist sosialhjelp

Regelen er at du må si ja til en jobb du kan få hvis du er arbeidsledig. Du kan miste økonomisk støtte hvis du sier nei. Forskning viser at Nav tolker reglene ulikt. Ansatte på Nav har ulike svar i sakene hvor folk sier nei av religiøse årsaker.

– Noen ­ansatte i Nav nektet å gi dagpenger til arbeidsledige som sa nei av religiøse årsaker. Andre sa at religion var en god nok årsak til å si nei til jobben. Begge mente at de fulgte reglene. Jeg mener det er behov for klarere regler, sier Ragnhild Laird Iversen til avisa Vårt land. Hun er religionsviter ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Les også: – Muslimsk lærer ble ikke diskriminert

Hun har jobbet i Nav tidligere. Hun har gjort studien « Reli­gion i Nav ». Hun har gjort intervju av sju ansatte i Nav på Østlandet. Det handlet om religiøse årsaker til å takke nei til jobb. Hun ville vite hvordan de ansatte erfarer, tolker og vurderer det.