Valg2021

Kampen om sperregrensa

Fire partier kjemper om flere mandater. Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker alle å komme seg over sperregrensa.

Stortingets minste partier kjemper om mandater. Slik målingene er nå ligger fire partier på rundt sperregrensa.

Rødt er partiet som har flest stemmer for øyeblikket, med 4,8 prosent.

– Det ser helt fantastisk ut for Rødt. Hvis dette holder seg vil det være historisk. Jeg tror Norges rikeste vil merke at Rødt får så mange mandater på Stortinget. Det sier Marie Sneve Martinussen. Hun er nestleder for partiet Rødt.

– Alle som ønsker et sterkere fellesskap og mindre forskjeller bør være glad. Er du rik og tenker kun på deg selv må du nok betale litt mer skatt. Men du får fortsatt gratis tannhelse, sier Martinussen.

Kristelig Folkeparti (KrF) ligger på rundt 4 prosent. Partiet endrer mye fra 3,9 til 4,1 prosent.

– Vi har jobbet veldig godt som lag. Både når det gjelder lokalt og nasjonalt. Vi har vært enige om politikken vår. Det sier Olaug Bollestad. Hun er landsbruks- og matminister. Og kommer fra KrF.

– Jeg tror at vi skal klare å komme oss over grensa. KrF kan være med å gjøre en forskjell for norsk politikk, sier hun.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger også rundt 4 prosent. Både 3,9 til 4 prosent.

– Akkurat nå er vi rett over sperregrensa. Men vi er ikke rolige før alle stemmene er talt opp. Det sier Lan Marie Berg. Hun er toppkandidat for MDG.

– Hvis vi kommer over grensa vil det være historisk. Og vi kommer til å få en stor gruppe med personer på Stortinget. Vi skal kjempe for klima og miljø hver dag, sier Berg.

Sammen med de tre andre partiene er også Venstre veldig usikre. Akkurat nå ligger de på 4 prosent.

– Vi kunne vært urolig. Men vi kommer oss over grensa. For tredje gang kommer vi oss akkurat over tror jeg. Og det er takket være alle som har jobbet for det. Partileder Guri Melby har gjort en fantastisk valg. Det sier Abid Raja. Han er kultur- og likestillings-minister. Og kommer fra partiet Venstre.

Av de fire partiene er det Rødt som gjør det best akkurat nå. For et parti gjør det mye å komme over sperregrensa. Havner de under vil de ende opp med å få et mandag på Stortinget. Havner de over kan de få mellom fire og ni mandater. Det betyr at de flere stemmer når nye forslag skal legges fram.

Disse tallene vil endres i løpet av kvelden.


Siste utgave

På forsiden nå