Sport

Mo Farah lettet over å slippe straff

Mo Farah er glad for støtten fra myndighetene i Storbritannia. Han får slippe straff etter at han fortalte at han var blitt smuglet inn i landet som ung.

– Jeg føler meg lettet. Dette er landet mitt. Ingen barn ønsker å være i den situasjonen. Jeg hadde ikke noe valg, sier Farah til kanalen BBC Radio.

BBC har vist en dokumentar om Farah. Der blir det kjent at han fikk navnet Mohamed Farah av de som hadde ham med fra Djibouti. Da var han ni år gammel. Men han heter egentlig Hussein Abdi Kahin. Og han ble født i Somaliland. Det er en del av Somalia som krever å få være et eget land.

Han ble fløyet fra Djibouti med en kvinne han aldri hadde møtt før. Så ble han ble deretter tvunget til å passe på barna i en annen familie.

– Trass det jeg har sagt før. Mine foreldre har aldri bodd i Storbritannia, sier Farah i «The Real Mo Farah».

Farah hevder selv at han var et ungt offer for menneske-smugling.

– Da jeg var fire år gammel ble faren min drept i borgerkrigen. Som familie ble vi revet fra hverandre. Jeg ble skilt fra moren min. Jeg ble brakt inn i Storbritannia ulovlig under navnet til et annet barn som het Mohamed Farah, sier han.

Farah trodde han skulle til slektninger i Storbritannia. Men all kontaktinformasjon til familien ble ødelagt av kvinnen som hadde fraktet ham dit.

– I det øyeblikket visste jeg at jeg var i trøbbel, sier Farah.

Han fortalte etter hvert en lærer sannheten. Da ble han flyttet til familien til en venn. De tok seg av ham i flere år.

Det tok lang tid for Farah å søke om å bli britisk statsborger. Men han fikk den i 2000.

– Jeg er bare takknemlig for hver sjanse jeg fikk i Storbritannia. Jeg er stolt over å ha representert landet mitt slik jeg gjorde. Det var det eneste jeg hadde kontroll over. Jeg hadde ingen kontroll da jeg var yngre, sier Farah.

Det er 30 år siden han forlot Djibouti. Siden den gang har han oppnådd mye. Farah har hatt stor suksess som friidretts-utøver. Han ble den første briten til å vinne fire gull i De olympiske leker. Han har også fått tittel for sine prestasjoner.

Farah sier selv at det er barna som har motivert ham til å dele sin historie om hvor han er fra.

Men det gjør at det er tvil om Farah fikk statsborgerskapet på rett måte. Myndighetene var likevel raske med å avvise at saken ville få følger for ham. Det sa en talsmann for innenriks-departementet tirsdag. De vil ikke gjøre noe med at statsborgerskapet kan være ulovlig, og «det er feil» å antyde det, ifølge kanalen LBC.

Ifølge departementets regler er barn aldri medskyldige i å få statsborgerskap ved løgn.

Siste utgave

På forsiden nå