Tema

Skammer seg over psykisk sykdom

Psykisk og fysisk helse skal være like viktig, lover regjeringen. Fortsatt skammer folk seg over psykisk sykdom.

Tjenesten Kirkens SOS tar imot nesten 200.000 telefoner hvert år. Folk ringer dem for å snakke om problemer de har.

Fire av ti telefoner handler om psykisk helse. Kirkens SOS forteller at folk skammer seg. Noen forteller at de blir møtt med fordommer. Det sier tjenesten i en pressemelding.

Hvorfor er det slik? Psykisk og fysisk helse blir ikke regnet som like viktig. Helseminister Bent Høie lover å gjøre noe med det. Han var med på et møte om psykisk helse onsdag. Det var i Storbritannia.

– Verden må bli mer opptatt av psykisk helse, sier Høie. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Onsdag er verdensdagen for psykisk helse. Over 40 land var med på møtet i Storbritannia. De skal jobbe for likestilling av psykisk og fysisk helse.

Høie skryter av sjefen sin, statsminister Erna Solberg. Hun gjør mye for å hjelpe psykisk syke, sier han. Regjeringen forslår blant annet å gjøre psykisk helsehjelp helt gratis for unge personer.

Hos Kirkens SOS er de tilgjengelig hele døgnet. Frivillige personer hører på det folk sliter med.

– Det er livsviktig med en slik tjeneste, sier Leif Jarle Theis i Kirkens SOS.

Foreningen Mental Helse deler ut en pris. Den gir de i år til komiker Else Kåss Furuseth. Hun har snakket mye om selvmord. Både moren og broren begikk selvmord.

– Selvmord er fremdeles vanskelig å snakke om, sier Kristian Kise Haugland i Mental Helse, ifølge NTB. Han mener åpenhet er viktig.

Psykiske plager og lidelser er svært vanlig. Det sier Folkehelse-instituttet. Lidelser er alt fra fobier til alvorlige sykdommer som schizofreni. De vanligste lidelsene er angst og depresjon.

Det finnes forskjellige tall på hvor mange som sliter. Inntil to av ti voksne i Norge har en psykisk lidelse i løpet av et år. Andre studier viser at mange ikke ber om hjelp, ifølge instituttet.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå