Verden

Mann ble slept etter politibil i Sør-Afrika

27 år gamle Mido parkerte bilen på feil sted. Politiet slepte ham 400 meter etter bilen før de slo ham til døde. Nå raser folk i Sør-Afrika.

Flere mennesker så hva som skjedde da politiet pågrep Mido Macia i Daveyton i Sør-Afrika tirsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Hei! Hei! Hvorfor slår dere ham? ropte en person til politiet.

Noen skal også ha fortalt politimennene at de ble filmet. Men politiet brydde seg ikke. De hektet 27 år gamle Macia fast til politibilen med håndhjern. Så ble han slept til politistasjonen.

Rundt to timer senere ble han funnet død inne på cella på politistasjonen. Undersøkelser viser at han døde av skader i hodet og blødninger i kroppen. Flere aviser skriver at politiet slo Macia til døde. Andre skriver at han ble slått av andre fanger.

Torsdag la den sørafrikanske avisa The Sun Daily ut videoen på sin nettside. Nå raser mange mot politiet i Sør-Afrika. I Daveyton har innbyggere demonstrert.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er sint.

– Ingen mennesker skal behandles slik, sier han.

Spesialenheten for politisaker har som jobb å granske saker der politiet kan ha gjort feil. Nå skal de etterforske politimennene for drap.

– Vi er sjokkert over videoen som er kommet ut, sier Moses Diamini. Han er pressetalsmann for spesialenheten.

Macia ble pågrepet av politiet fordi han hadde parkert på et sted det ikke er lov å parkere. Det sier folk som så på da han ble pågrepet.

Moses Diamini sier at politimennene som pågrep Macia har skrevet en rapport. De nevnte ikke at de slepte ham etter bilen, sier Diamini. Det skriver nettavisa vg.no.

- I rapporten skriver de at mannen angrep en polititmann. De arresterte ham, plasserte ham i bilen og brakte ham til politistasjonen. Men når vi ser videoen fra hendelsen får vi et annet bilde av saken, sier Diamini.

Fredag ble det klart at åtte politimenn må ta pause fra jobben mens saken etterforskes. Sjefen for politistasjonen der de åtte jobber måtte slutte, skriver NTB.

Riah Phiyega er Sør-Afrikas politisjef. Fredag sa han at det ikke er slik politiet i landet skal oppføre seg. Han ba Sør-Afrika og resten av verden om å tro på ham.

I agust i fjor ble 34 arbeidere skutt og drept av opprørspolitiet i Sør-Afrika. Det skjedde da de streiket ved en gruve.

LES MER HER: Vil straffe dem som skjøt gruvearbeidere

Politiet i Sør-Afrika (SAPS) er kjent for å være brutale, skriver nettavisa dagbladet.no. Flere rapporter viser at politiet ofte tar betaling for å gjøre ulovlige tjenester eller for å la være å etterforske saker. Rapporten viser også flere overgrep og forsøk på drap.