Verden

– Slutt på usikkerheten

Finansministrene i EU har godkjent en ny avtale om hjelp til Kypros. Den nye avtalen er mye bedre enn den forrige, sier Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem.

Fiansministrene i EU er enige om en avtale om hjelp til Kypros.

– Vi har fått slutt på usikkerheten som har preget Kypros og eurosonen de siste dagene, sa Jeroen Dijsselbloem. Han er Nederlands finansminister og leder for eurolandene.

Avtalen var klar natt til mandag. Da hadde Kypros sin president Nikos Anastasiades forhandlet i 12 timer. Han diskuterte med Den europeiske union (EU), Det internasjonale pengefondet (IMF) og finansministrene i eurolandene. Eurolandene er de 17 landene som har euro som valuta.

– Jeg er glad for at vi får et program og det er til beste for det kypriotiske folk og for EU som helhet, sa Anastasiades.

Dijsselbloem sa at den nye avtalen er mye bedre enn den forrige.

LES MER HER: EU ønsker fortsatt å hjelpe Kypros

Kypros har store problemer med økonomien. Bankene sliter. For å redde dem, kan Kypros få krisehjelp fra EU og IMF. Men de stiller krav for å hjelpe.

I den første avtalen ville de at alle som sparer penger i bankene på Kypros, skal betale en avgift. Men tirsdag sa nasjonal-forsamlingen på Kypros nei til forslaget. De er blant annet redde for at utlendinger som har penger i kypriotiske banker vil ta ut pengene sine.

LES MER HER: Kypros ber Russland om hjelp

Kypros har lenge blitt kalt et skatteparadis. Årsaken er at utlendinger betaler mindre penger i skatt dersom de har pengene sine i kypriotiske banker. Men en avgift kan få utlendingene til å ta pengene sine ut av bankene. Det vil bankene tape mye penger på.

Søndag dro Kypros sin president Nikos Anastasiades til Brussel i Belgia for å prøve å redde bankene.

Det er ikke kjent hva som står i den nye avtalen. Men folk som jobber i EU sier at banken Laiki må stenge. Laiki er den nest største banken på Kypros. Dersom den stenger, vil flere tusen mennesker være uten arbeid.

Søndag ble det klart at folk på Kypros kun kan ta ut 100 euro om dagen. Det har bankene bestemt. Bankene har nå vært stengt i over en uke. Planen er at de skal åpne igjen tirsdag. Grensen på 100 euro skal vare fram til da, eller til landet er sikret nødhjelp fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Det sier en talsmann for banken Laiki.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå