Verden

Slik skal flyktningene fordeles

Fire land er enige om hvordan båtflyktninger skal fordeles. Andre land er skeptiske til avtalen.

Frankrike. Tyskland, Italia og Malta møttes for å snakke om båtflyktningene. Flere tusen flyktninger kommer fra Afrika over Middelhavet. De ender opp i flere land. Italia, Hellas og Malta er blant landene som har tatt i mot asylsøkere før.

Men nå nekter Italia å ta dem i mot. Leire i Hellas er fulle. Forsatt kommer båter med flyktninger og migranter over havet. De må ha en plass å dra.

Frankrike. Tyskland, Italia og Malta har laget en avtale. De vil ha en automatisk fordeling av asylsøkerne. Målet er minske presset på de landene som flest båtflyktninger reiser til. Og å hindre at det blir veldig mange asylsøkere i noen byer.

De fire landene ber flere andre land om å bli med på avtalen.

Avtalen skal diskuteres på et møte i Den europeiske union (EU) i oktober. Men allerede er Ukraina skeptisk. De nekter at EU skal bestemme hvor mange asylsøkere landet skal ta i mot.

I dag behandles fordelingen av asylsøkere fra gang til gang. Når noen reddes fra havet, krangler landene seg i mellom. Flere land vil ikke ta i mot flyktningene.

Land som Malta, Spania og Italia har de siste årene klaget mange ganger. De mener at andre land i EU ikke gjør nok for å håndtere strømmen av asylsøkere.

– Europa har ikke vist tilstrekkelig solidaritet med landene dit flyktningene kommer. Det gjelder særlig Italia, sa president Emmanuel Macron i forrige uke. Han er president.

Mange flyktninger kommer til Kypros, Hellas og Malta. I helgen nektet Malta å ta imot 182 mennesker. De var plukket opp av det norske skipet Ocean Viking. Redningsaksjonen skjedde utenfor Malta. Men løsningen ble at Italia tok i mot flyktningene.

Siste utgave

På forsiden nå