Verden

Sterkere bevis for folkemord i Myanmar

Sikkerhetsstyrker i Myanmar driver folkemord på muslimske rohingyaer. Det viser flere rapporter.

Sikkerhetsstyrker i Myanmar har skåret halsen over på muslimske rohingyaer. De har brent ofre levende. Gjenger av soldater har voldtatt kvinner og jenter, ifølge forskjellige rapporter.

Den ene rapporten kommer fra organisasjonen Human Rights Watch (HRW). Den andre kommer fra Holocaustmuseet i USA. De har samarbeidet med organisasjonen Fortify Rights. Rapportene kommer med stadig sterkere bevis. De viser at rohingyaene utsettes for folkemord.

HRW skriver om bruken av seksuell vold i sin rapport. Den handler om militærets operasjoner mot rohingyaene. I rapporten har organisasjonen intervjuet 29 ofre for voldtekt. HRW skriver at handlingene som er begått, er forbrytelser mot menneskeheten.

– Det burmesiske militæret har utført barbariske voldshandlinger. De har ført til brutal skade og traumer for utallige kvinner og jenter, sier Skye Wheeler. Hun er forsker I HRW og har skrevet rapporten.

Sikkerhetsstyrker i Myanmar og vanlige folk har begått forbrytelser mot menneskeheten. De har drevet etnisk rensing. Det viser rapporten til Fortify Rights og Holocaustmuseet. Rapporten er basert på mer enn 200 intervjuer. Det er med overlevende, vitner og internasjonale hjelpearbeidere.

Siden 25. august har nesten 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Regjeringsstyrker har vært etter dem i delstaten Rakhine. Folk fortsetter stadig å flykte over grensen. Fra før bodde det rundt 400.000 rohingyaer i flyktningleirer i Bangladesh.

Også verdens-organisasjonen FN har kritisert situasjonen i Myanmar. Det sikkerhetsstyrkene gjør, er «et skoleeksempel på etnisk rensing». Det har FNs sjef for menneskerettigheter sagt tidligere. Pramilla Patten er FNs spesial-utsending for seksuell vold i konflikter. I helgen anklaget hun militæret i Myanmar. Hun sa at de driver massevoldtekt av rohingya-kvinner.

Myanmars militære ledelse hevder å ha gransket anklagene. De nekter for at landets styrker har brutt folkeretten.

Siste utgave

På forsiden nå