Verden

Denne nødhjelpen kan mette mange

Mat og medisiner står klare på grensa mot Venezuela. Men fortsatt vil ikke presidenten slippe nødhjelpen inn i landet.

16. februar landet fly fra USA. Det var lastet med flere tusen kilo store paller av mat og medisiner. Bilder viser esker fylt med matposer. Også utstyr folk trenger i sitt vanlige liv er fløyet inn.

USAs nødhjelp er sendt til byen Cucuta i Colombia. Der står lastebiler klare til å ta mat og medisiner inn i Venezuela. Men president Nicolás Maduro nekter å slippe nødhjelpen inn i landet. Presidenten har også bedt hæren om sikre grensen.

En av årsakene er at opposisjonsleder Juan Guaido støtter nødhjelpen fra USA. Guaido er selv med på kampanjen for å få nødhjelp inn i Venezuela. Målet hans er å få med 1 million mennesker til å løse oppdraget.

Over 600.000 mennesker i Venezuela sier de trenger nødhjelp fra USA. De har meldt seg som frivillige for å få nødhjelpen inn i landet.

Foreløpig har hundretusenvis av venezuelanere sagt at de er villige til å trosse blokaden til Maduro, sier Guaido. 600.000 har sagt at de vil trosse soldatene langs grensa. De vil få inn mat og medisiner til andre i Venezuela som trenger hjelp.

Grensebyen Cucuta i Colombia blitt et slags symbol på den politiske kampen mellom Maduro og Guaido.

Guaido sier at de frivillige vil bli fraktet med busser til steder der nødhjelpen kan hentes inn. Dette vil skje neste lørdag, om alt går som Guaido ønsker. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk fra Venezuela får nå også medisinsk hjelp. Leger og sykepleiere jobber frivillig. Kontrollene skjer blant annet ved en bro mellom de to landene.

Guaido hadde invitert politiske ledere fra Europa til Venezuela. Men myndighetene nektet å slippe dem inn.

– Vi blir utvist fra Venezuela. Våre pass er blitt beslaglagt. De har ikke informert oss om årsaken til utkastelsen, sier spanske Esteban Gonzalez Pons. Han er leder av gruppen fra EU-parlamentet.

Dette er årsaken til bråket i Venezuela. Nøden i Venezuela er stor. Pengene i landet er verdt utrolig lite. Prisen på varer blir bare dyrere og dyrere. Samtidig er det politisk konflikt mellom presidenten og opposisjonen i landet. Guaido har bedt om nyvalg på president. Maduro nekter. Folket er splittet. Samtidig blir situasjonen for folk flest verre og verre. 25 land vil bruke 866 millioner kroner på hjelp til Venezuela.

Siste utgave

På forsiden nå