Det er uro i Frankrike. Karikaturer av profeten Muhammed provoserer. En karikatur er en vitse-tegning. Samtidig foregår en stor rettssak i landet. Også den handler om karikaturer – eller magasinet som trykker dem. Striden er ikke ny. Slike tegninger gjør muslimer flere steder sinte. Og Frankrike forsvarer tegningene.
Folk har angrepet i Frankrike flere ganger den siste tiden.
Torsdag drepte en angriper tre mennesker. Det skjedde i en kirke i Nice i Frankrike torsdag. Angriperen stakk folk med kniv. Ett offer ble halshugget. Gjerningsmannen er på sykehus. Politiet skjøt ham.
– «Gud er den største», ropte han i kirken. Han hadde med seg en koran.
President Emmanuel Macron kaller det terror.
– Frankrike er angrepet. Det er helt tydelig, sa presidenten.
I oktober ble en lærer halshugget. Han hadde vist karikaturer av profeten Muhammed i undervisningen. Drapet skjedde i Paris, og angriperen er død.
– Jeg er lærer, sto det på plakater. Folk demonstrerte etter drapet.
Akkurat det samme skjedde for fem år siden. Da angrep terrorister magasinet Charlie Hebdo. De hadde trykket karikaturer av profeten.
– Jeg er Charlie, sa folk.
7. januar 2015 ble 12 mennesker drept. Ti av dem hørte til magasinet. Det stoppet ikke der. En annen ekstremist drepte fem andre mennesker i dagene som fulgte.
En stor rettssak startet i Frankrike denne høsten. Den varer etter planen til 10. november. Det er et oppgjør etter terroren i 2015. Folk er tiltalt for å ha hjulpet til med angrepet.
Charlie Hebdo trykket derfor karikaturene igjen. Slik markerte de starten på rettssaken. Da truet gruppa al-Qaida personer i magasinet. Det meldte selskapet Site. De overvåker ekstreme grupper.
Angrep kan skje igjen, skal gruppa ha sagt.
Også Tyrkia krangler med Frankrike. Charlie Hebdo trykket en karikatur av Recep Tayyip Erdogan på forsiden. Erdogan er president i Tyrkia.
Edogan hadde også reagert på tegningene av profeten.
– Frankrike vil ikke oppgi sine karikaturer, sa president Macron. I flere land demonstrerer de mot Macron.
Mange reagerer på Frankrike. Samtidig får landet støtte i kampen for ytringsfrihet. Og etter angrepet torsdag.
Det franske rådet for den muslimske tro (CFCM) fordømte angrepet.
– Jeg fordømmer på det sterkeste terror-angrepet, står det i en Twitter-melding fra organisasjonen. Også Tyrkia fordømte angrepet.
Andre land merker at det er spent stemning. I Danmark holder de ekstra vakt rundt den franske ambassaden. Årsaken er angrepet i Nice.
I Oslo holdt de ekstra vakt rundt en moské. Det skjedde under fredagsbønnen.