Verden

Australia kan få mer ekstreme branner

Australia kan få mer ekstrem-vær og lengre sesonger med skogbranner. Årsaken er endringer i klimaet.

Siden 1910 har temperaturen i Australia blitt 1,44 grader varmere. Det viser en ny rapport om klima. Den er laget av forsknings-byrået CSIRO og Australia meteorologiske institutt.

Rapporten viser at Australia kan få mer ekstremt vær. Sesongene med skogbrann kan bli lengre. Årsaken er endringene i klimaet.

Det siste året har vært det varmeste i Australia noensinne. Hetebølger, tørke og hetebølger i havet, vil komme oftere i framtiden, ifølge rapporten.

Høyere temperaturer gjør at sesongen for skogbrann starter tidligere. Den blir mer ekstrem.

Havene rundt Australia blir også påvirket av endringene i klimaet. Det har store følger for økosystemet i havet.

Forrige sesong brant det i over seks måneder i Australia. 445 mennesker døde av røyken fra brannene. Over 4.000 måtte bli lagt inn på sykehus. Det skriver avisa The Guardian. 80 prosent av alle som bor i landet, ble påvirket av brannene.

Over 1 milliard dyr døde. Blant annet mange koalabjørner.

Allerede for flere år siden bestilte regjeringen i Australia en rapport om klima. Rapporten fra 2008 advarte om brannene som herjet sist sesong.

– Sesongen med branner vil begynne tidligere. Den slutter senere. Brannene vil være mer intense, sto det i rapporten. Det vil kunne merkes fra 2020, sa ekspertene. Global oppvarming fikk skylda.

Siste utgave

På forsiden nå