Verden

Han kan stoppe Bidens planer for klimaet

President Joe Biden i USA har en plan for å hindre et varmere klima i verden. Men han kan bli stoppet av en fra samme parti. Det er senatoren Joe Manchin.

Joe Biden har planer som skal bidra til både mer velferd og bedre klima. Han er fra det demokratiske partiet i USA. De tror det vil være mulig å sikre et flertall for planene.

Men i samme parti er det også et stort hinder for å nå målene. Det er Joe Manchin. Han er senator, og har sagt at han er mot planene til Biden. Det sa han så sent som sist helg på kanalen Fox News.

Hvis planen ikke får flertall, vil det være en «klimakatastrofe». Det melder Jeff Merkley på Twitter. Han er også senator for Demokratene.

For å få flertall for planen, må Biden ha støtte fra minst 50 senatorer. Det er 100 plasser i Senatet. Hvis det deler seg 50/50, kan visepresident Kamala Harris avgjøre med sin stemme.

Men selv om det er 50 senatorer fra Demokratene, så har de ikke flertall for planen. Ingen fra det republikanske partiet vil støtte planen. Og Manchin er uenig med sitt eget parti i mange saker. Særlig i saker som handler om energi og klima.

Han er fra West Viriginia. Der blir det gravd fram mye kull, og mange jobbet med det før. Manchin har selv tjent penger på aksjer i et selskap som selger kull. Han startet firmaet i 1988. Ifølge avisa The New York Times tjente han nesten 500.000 dollar på aksjene i fjor. Det skriver avisa The New York Times. Det gjør at noen mener at han ikke er nøytral i slike saker. Han er også den senatoren som har fått mest penger til å bli valgt, fra bedrifter innen kull, olje og gass. Det viser tall fra organisasjonen OpenSecrets.

Demokratene har satset på å få Manchin til å støtte planen. Men etter at han snakket med Fox News er det lite som tyder på at han vil gjøre det.

– Jeg kan ikke stemme for å jobbe mer med dette lovforslaget. Jeg kan rett og slett ikke det, sa Manchin til Fox News.

Det gjør at mange andre demokrater er sinte. For de har endret på planen for å gjøre det mulig for Manchin å støtte den. Det har de jobbet med i mange måneder. Nå sier de Manchin har brutt løfter han ga dem.

En del av planen var det som ble kalt «The clean electricity program». Det skulle bidra til at USA sa stopp til bruk av strøm fra kull og gass, og heller skape strøm fra vind, sol og atomkraft. Men forslaget ble fjernet etter press fra Machin. Det samme skjedde med et forslag om å forby boring etter olje langs kysten av USA. Det skriver The New York Times.

Manchin har også prøvd å fjerne en avgift for å slippe ut metan. Det er en kraftig klimagass. Biden snakket mye om metan på toppmøtet om klima i høst. Der ble mange land enige om at det er behov for å slippe ut mindre av gassen.

Selv om flere tiltak er ute av planen, var det mye igjen som ble avvist av Manchin sist helg.

Biden har ønsket å bruke 555 milliarder dollar på ulike tiltak for klima. Han vil blant annet gjøre det mulig å slippe noe skatt for folk som kjøper elbil eller fornybar energi. Totalt er planen på 2.200 milliarder dollar.

Om Manchin nekter å stemme for, kan Biden likevel få gjort det han har planer om. Men da kan planen også bli stoppet med en underskrift.

Biden kan nemlig lage en presidentordre for å få gjort tiltak om klima. Det kan han gjøre uten at det er noe vedtak på saken i Kongressen. Men da kan en ny president fjerne ordren. Biden gjorde selv det med ordrer som var laget av Donald Trump.

Dermed er det uklart hvor gode tiltak Biden kan få gjort for klimaet, om det er umulig å få et vedtak med støtte fra Senatet. Ekspertene er uenige om hva som nå må skje.

– Jeg tror ikke vi kan gjøre noe med krisen i klimaet uten å vedta denne loven. Det sa professoren Leah Stokes nylig til The New York Times.

Siste utgave

På forsiden nå