Verden

Han må sone resten av sitt liv

Salah Abdeslam var tiltalt for Paris-terroren for sju år siden. Der 130 mennesker ble drept og flere hundre skadd. Nå er han dømt til livstid.

Jean-Louis Peries var dommer på saken. Onsdag sa han hva de hadde bestemt seg for. 19 av de 20 tiltalte ble kjent skyldige etter Paris-terroren. De ble dømt for drap og drapsforsøk.

32 år gamle Salah Abdeslam hyllet islamist-gruppa IS under rettssaken. Han er den eneste overlevende gjernings-mannen. Han sa selv at han aldri drepte noen. Og at bombebeltet han hadde på seg aldri ble brukt.

Aktor bestemte seg for at Abdeslam dømmes til livstid. Uten mulighet for å få komme ut på prøve. Dommeren bestemte at han ikke kan bli løslatt på prøve før etter minst 30 år.

De 19 tiltalte var anklager for flere ting. Både for å ha skaffet våpen, bomber, penger, dokumenter og mobiler. De var også tiltalt for å ha kjørt Abdeslam ut av landet.

Blant de 19 er en svenske. Han heter Osama Krayem. Han ble dømt til 30 års fengsel.

Den 20. av de tiltalte ble frikjent for terror. Men ble dømt for å forfalske dokumenter.

Bare 14 av de tiltalte møtte opp under rettssaken. Seks av dem er dømt in absentia. Det betyr at de ble dømt uten at de er til stede. Fem av dem antas å være drept andre steder. Og en sitter fengslet i Tyrkia, der han er anklaget for terror.

Rettssaken har pågått lenge. Flere måneder. Folk har måttet høre på grufulle historier fra vitner.

– Drapsmennene, disse terroristene, trodde at de skjøt inn i en masse med mennesker. Men det var ingen masse. Det var individer som hadde et liv, som elsket, som hadde håp og forventninger. Det sa Dominique Kielermoes. Hun mistet sønnen sin under angrepet.

Angrepet startet om kvelden fredag 13. november 2015. Først ble det utløst bomber ved fotballstadionet Stade de France. Der spilte Frankrike landskamp mot Tyskland.

Kort tid etter angrep en annen gruppe flere barer og restauranter. Mens tre andre stormet konserthuset Bataclan. 130 personer ble drept og flere hundre ble skadd.

Ni av gjernings-mennene ble drept i løpet av kvelden. Enten av egne bomber, eller skutt av politiet.

IS sa de hadde ansvar for angrepet. Som Abdeslam støttet mye under rettssaken. Han ba samtidig ofrene og de etterlatte om unnskyldning.

---

Kort om saken

  • Rettssaken etter Paris-terroren er ferdig.
  • 19 av de 20 tiltalte ble dømt.
  • Salah Abdeslam må sone resten av livet sitt i fengsel.

---


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå