Verden

Maria Ressa nekter å stenge nyhetsside

I fjor vant Maria Ressa Nobels fredspris for sin journalistikk. Nå krever myndighetene i Filippinene at hun stenger nyhetssiden sin.

– Vi stenger ikke ned. Eller, jeg burde ikke ha sagt det. Vi har rett til å anke denne beslutningen. Det kommer vi til å gjøre. Særlig siden prosessen i denne saken har vært svært uregelmessig, sa Maria Ressa tirsdag.

Hun var på Hawaii i USA for å holde en tale på en konferanse for media. Da sa hun også at Rappler har fått en ordre om å stenge ned, melder nettavisen Axios.

Rappler er en side som ble startet av blant annet Ressa. Der kan folk lese gravende og uavhengig journalistikk fra Filippinene.

Ressa sier ordren bare er en bekreftelse på noe myndighetene har sagt før. De vil ta firmaattesten fra Rappler. Onsdag sa myndighetene at Ressa har rett. De krever at siden blir stengt, og at det er fordi de krever tilbake firmaattesten.

Årsaken til dette er at de mener Rappler har brutt loven i landet. De skal ha eiere fra andre land, noe som er ulovlig på Filippinene.

Glenda Gloria er administrativ redaktør for Rappler, og var med på å starte siden. Hun sier det i praksis betyr at myndighetene krever at siden blir lagt ned.

Gloria sier som Ressa at saken er blitt håndtert en svært uvanlig måte. Gloria lover også at de vil anke.

– Vi har snakket med de ansatte i Rappler om alle mulighetene. Det har vi gjort siden myndighetene sa dette for første gang i 2018, sier hun.

Ressa er kjent for å være kritisk til Rodrigo Duterte, som er president i landet. Men han slutter torsdag. Duterte er heller ingen stor tilhenger av Ressa. I et intervju med henne sa han at hun kan bli drept, og at han kan gjøre det selv.

Rappler ble startet i 2012. Duterte har anklaget siden for å bryte reglene om eiere fra utlandet og for å snike seg unna å betale nok skatt. Han har også sagt at det er et sted for «falske nyheter».

Ressa selv kjemper for tiden i minst sju rettssaker. Hun kan blant annet bli dømt til seks år i fengsel for ærekrenkelse.

Når Duterte slutter som president, så er det Ferdinand Marcos junior som tar over. Han deler navn med faren, som var diktator i Filippinene før. Marcos senior var anklaget for store og mange brudd på menneske-rettighetene og for korrupsjon.

Flere aktivister er redde for at det nå kan bli verre i landet etter at Marcos tar over makta. Særlig for menneske-rettigheter og ytringsfriheten.

Ressa vant Nobels fredspris i 2021 sammen med russiske Dmitrij Muratov. Han drev en avis som ble forbudt etter at de nektet å kalle krigen i Ukraina noe annet enn krig.

Muratov solgte nylig medaljen han fikk for fredsprisen. Pengene ble gitt til de som hjelper barn på flukt fra krigen i Ukraina. Muratov har selv flyktet fra Russland etter at avisa måtte stenge. Han har startet den opp på nytt i Latvia. Den heter nå Novaja Gazeta Europa.

Siste utgave

På forsiden nå