Verden

Solenergi gir nye muligheter for bønder

Dyr strøm og høye grasspriser fører til problemer for bønder. Nå har mange av dem begynt å bruke solcellepanel.

Christian Nachtwey har en egen hage. Der har han masse epler. Nå har innhøstingen av epler startet og det får han hjelp med.

Det er epler av typen Elstar de plukker. Alle sammen skal fraktes til europeiske butikker.

Mange av epletrærne hans vokser under solcellepaneler. Alle panelene produserer også energi til gården hans. Samtidig får frukten under panelene skygge.

---

Her ligger hagen til til Nachtwey:

---

– Ideen er ganske enkel. Det viktigste er å beskytte frukthagen. Uten å kutte ned på hvor mye jeg kan dyrke. Samtidig fanger vi opp energi som blir laget på det samme plass, sier Nachtwey.

Bruken av solcellepanel er blitt veldig populært blant bønder.

Men å finne den riktige blandingen av grøde og solenergi er vanskelig. Ulike typer frukt krever hvert sitt mikroklima for å trives. Og det skal store endringer til for at avlingene merker forskjell.

Når været endrer seg skaper dette problemer for bøndene. Det kan føre til at de taper mye inntekter som følge av at frukten ikke er bra.

Nachtwey jobber med forskere for å finne de beste eplesortene. Slik at han har de som egner seg best til å vokse under solcellepanelene. De prøver også ulike typer paneler for å finne den beste kombinasjonen.

Jürgen Zimmer er ekspert på frukthager. Han sier at epler som har vokst under solcellepaneler er mindre søte.

Det har vært varme dager denne sommeren og mye sol. Men ingen av eplene under panelene ble brent. Mens 18 prosent av eplene som var under nett, ble brent.

– Vi trenger minst to til tre års erfaring for å kunne registrere alle de værforholdene som kan komme. Og så vurdere dette materialet opp mot størrelsen på eplehøsten, smak, farge og ulike eplesorters reaksjon, sier Zimmer.

Forskere håper det vil vise seg at frukttrær også kan trives under solcellepaneler.

Nachtwey sier han sikkert kunne bruke energien som kommer fra solcellepanelet, til å gi gården og maskinparken strøm. Men til å starte med gir han strøm til flere gårder rundt der han bor.

---

Kort om saken

  • Bruken av solcellepanel er blitt populær blant bønder.
  • Solcellepanel kan føre til at både frukt og andre avlinger har det bedre.
  • Det driver forskere og finner ut av.
  • Panelene kan også hjelpe med å gi strøm til andre.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå