Verden

Dette er «moralpolitiet» i Iran

Mahsa Amini døde etter hun ble fengslet av «moralpolitiet» i Iran. Hvorfor har moralpolitiet i Iran så mye makt?

Mahsa Amini døde i Iran forrige uke. Hun ble arrestert av «moralpolitiet». De arresterte henne for å bruke hijab «feil».

Dette har ført til store opptøyer i Iran. Folk kjemper for rettighetene sine i Iran. Det har vært demonstrasjoner flere dager på rad. Flere demonstranter har dødd. Internett i Iran har blitt begrenset.

Moralpolitiet har fått internasjonal kritikk. Men hva er egentlig moralpolitiet?

Det var en revolusjon i Iran i 1979. Etter det fikk Iran religiøse ledere. Ali Khamenei er nå landets øverste leder. Det iranske politiske systemet skal styres av islamske skriftlærde.

Moralpolitiet er statlige ansatte i Iran. De overvåker hvordan kvinner går kledd. Når kvinner og jenter forlater hjemmene sine blir kropp og klær vurdert av fremmede, skriver Amnesty. Amnesty jobber med menneske-rettigheter.

Kvinner og jenter helt ned til sju år må dekke håret med hodeskjerf. Men de kan fortsatt bli anklaget for å bryte loven. Loven sier at kvinner må dekke seg til. De kan bryte loven ved å ha hår som synes. Eller ha på klær som er for fargerike eller tettsittende.

Amnesty skriver at det finnes mange historier om kvinner som blir straffet av moralpolitiet. De slår kvinner i ansiktet, med batonger og kaster dem inn i politibiler. Alt på grunn av hvordan de går kledd.

Jenter så unge som ni år risikere straff som bøter og fengsling, ifølge loven.

---

Straffen for å bli sett offentlig uten hodeskjerf inkluderer:

  • arrestasjon
  • fengselsstraff
  • pisking
  • bot

(Kilde: Amnesty)

---

Kvinner begynte å protestere med å brenne hijaber og klippe av seg håret. Demonstrasjonene har blitt større og spredd seg. Menn har også blitt med å protestere.

Filmer på sosiale medier viser bilder av lederen Ali Khamenei som blir brent. Regimet har tidligere slått hardt ned på demonstrasjoner.

– Det iranske regimet er blant de mest brutale i verden, sier John Peder Egenæs til avisa VG. Han er generalsekretær i Amnesty Norge.

Egenæs sier at det er en sterk bevegelse som nå demonstrerer. Til tross for at det er en store fare for dem.

– De mener at saken er så viktig at konsekvensene er verdt det, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå