Verden

Dette bør kvinner spise

Forskere vil gi forskjellige råd til kvinner og menn om hva de bør spise.

Forskere har sett på hvordan å spise et spesielt type kosthold påvirker folk. De har sett på det som kalles middelhavs-dietten. De har satt på alt tilgjengelig forskning på kostholdet fra 2003 til 2021.

De har sett på hvordan kostholdet har påvirket kvinnelige deltakere. Forskerne er fra Universitet i Sydney. De har publisert resultatene i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

– Studien støtter at dietten har god effekt på kvinner. Den viser at vi må gi kjønnene egne retningslinjer, skriver forskerne.

De har analysert nærmere 700.000 kvinners kosthold og helse. Dietten skal kunne forbygge hjertesykdom og karsykdom, blant annet.

---

Dette er middelhavs-dietten:

*Kostholdet kommer fra landene rundt Middelhavet.

*De spiser mye av dette:

*Frukt og grønnsaker.

*Fullkornsbrød og korn.

*Nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk.

*De spiser lite mettet fra meieriprodukter og rødt kjøtt.

*De drikker moderat med alkohol.

Kilde: Norsk Helse-informasjon

---

Flere studier har vist at kostholdet er bra for menn og kvinner i aldre aldre. Dette er første gang forskere ser spesifikt på kvinnene.

Et utvalg i Norge har laget en rapport om kvinner sin helse. De fant at kvinners helse og sykdommer har lav status. De ønsket at mer forskning ser spesifikt på kjønn.

– Det nytter ikke å bare se på kvinner og menn samlet, sier Christine B. Meyer. Hun er leder for utvalget.

Norske kostråd gir ikke spesifikke anbefalinger for kvinner og menn.

Å spise på denne måten var positivt for kvinner. De hadde 23 prosent lavere risiko for død uansett årsak. Og 24 prosent lavere risiko for hjertesykdom og karsykdom. Risikoen for hjerneslag ble også mindre. Spesielt for de som fulgte dietten nøyest.

Forskerne vet ikke hvorfor denne dietten spesielt har en bra effekt hos kvinner. Mange ting kan påvirke kvinners risiko for hjertesykdom og død. Slik som tidlig overgangsalder. Det kan også være ting som kun skjer med gravide kvinner. Slik som forgiftning eller diabetes under svangerskapet.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå