Colosseum i Roma. Den kinesiske mur i Kina. Akropolis i Aten. De er eldgamle. Men står støtt fortsatt.
[ Brite måtte si unnskyld til hele verden ]
Folk før i tiden fikk det virkelig til. Moderne hus og skyskrapere har et mye kortere liv. Betong har en levetid på mellom femti og hundre år. Den smuldrer opp. Eller sprekker.
Forskere har sjekket hva de gjorde før. De har studert gamle bygg. Forskerne fant noe overraskende. Mye ble blandet inn i materialer. Eksempler er øl, urin, vulkansk aske og trebark.
Gamle bygg klarer til og med å «lege» sprekker.
Verden er opptatt av utslipp av klimagasser. Disse er med på å varme opp kloden. Derfor vil forskerne finne ut hva de gjorde før. Og hvordan de fikk byggene til å vare. Bygging fører til mye utslipp. Det viser en ny rapport fra verdens-organisasjonen FN.
Romerne bygget flotte ting. Noe av det står 2.200 år etter. I Roma i Italia virker akveduktene ennå. De frakter vann.
I havner har sjøvannet pisket løs på betongen.
– Der vil du finne materiale som i det store og hele er slik det var da det ble støpt for 2.000 år siden. Det sier arkeolog John Oleson. Han jobber ved University of Victoria i Canada.
Den romerske betongen fikser seg selv. Det sier forskerne. Sjøvannet siver inn i sprekker. Da reagerer vannet med kalk og vulkansk aske. Det danner et nytt stoff og tetter betongen. Moderne betong er annerledes.
Én årsak kan være kalkstein. Før trodde forskerne at romerne ikke blandet massen godt nok. En annen årsak kan være vulkansk aske.
– Betongen var designet så bra at den holder seg selv ved like. Det sier Marie Jackson. Hun er geolog ved University of Utah.
Også mayafolket var gode. Deres skulpturer og templer står støtt. Selv etter tusen år med varmt og fuktig miljø. Årsaken kan være trærne rundt, ifølge en studie.
Visste de som bygget før, at de lagde noe varig? Eller brukte de bare det de hadde? Mye var flaks, tror Cecilia Pesce. Hun er forsker.
– De ville kaste omtrent hva som helst i miksene sine. Så lenge det var billig og mulig å få tak i, sier hun.

Verden har endret seg. Du kunne ikke bygget en skyskraper med betongen de brukte før. Det sier arkeolog Oleson. Forskerne vil heller lære noen triks fra fortiden, framfor å kopiere.