Verden

Stadig mer kokain smugles til Europa

Det smugles stadig mer kokain til Europa. Europol tror det vil komme enda større mengder de neste to årene.

– Vi kan ikke stoppe det helt. Etterspørselen er for stor, sier Catherine De Bolle. Hun er sjef i Europol. Det er politi-samarbeidet til Den europeiske union (EU).

Politiet stoppet 300 tonn med kokain i fjor. Europeisk politi mener de har bedre oversikt nå. Både over smuglerne og måten de smugler på. Smuglerne snakker med hverandre gjennom spesielle kanaler. Politiet har lyktes med å få innsyn i flere av disse.

– Dette ga oss en plass ved bordet der de kriminelle følte seg helt trygge, seier De Bolle.

Hvor kommer narkotikaen fra? Det mest smugles i konteinere sjøveien fra Sør-Amerika. Deretter havner det i store europeiske havner. Slik som Antwerpen og Rotterdam.

Det største beslaget i Europa ble gjort i Rotterdam i Nederland. Politiet fant 8 tonn skjult i en last med bananer i august. Men dette er nok bare en liten del av det som smugles, tror Europol.

De Bolle er bekymret over økende voldsbruk fra smuglerbandene.

– Det er så mye å tjene på smuglingen. Konkurransen er tøff, sier hun.

I fjor ble det brukt bomber både i Nederland og Belgia. Volden har økt i Sverige og Frankrike også.

Europol tror kun to prosent av smuglingen blir oppdaget. Men totalt skal smuglingen være vært rundt 64 milliarder kroner. Det gjelder for Europa på ett år.

– Bandene sitter på enorme formuer, sier Europol-sjefen.

Inntektene fra narkotika blir «hvit-vasket». Det skjer gjennom lovlige virksomheter. Samt kjøp av aksjer, eiendom og kryptovaluta, sier De Bolle.


Siste utgave

På forsiden nå