Verden

Hva skjer videre i Algerie?

Folk i Algerie jubler. De blir kvitt presidenten sin. Men det er vanskelig å si hva som skjer videre, sier ekspert.

Folk i Algerie jublet mandag kveld. De tutet i bilhorn i hovedstaden Alger. Presidenten Abdelaziz Bouteflika dropper å stille til nytt valg.

Folk har protestert i gatene for å bli kvitt presidenten. Han har ledet landet i 20 år.

– Helsen min og alderen min tillater bare at jeg fullfører plikten min. Jeg vil jobbe fram mot neste periode for republikken, sa Bouteflika til landets nyhetsbyrå, ifølge kanalen CNN.

Samtidig blir valget av ny president forsinket. Det skulle vært 18. april.

Folk i Algerie gjorde opprør mot regimet. Årsaken var at 82 år gamle Bouteflika ville bli president for en femte periode. Landet har vært ganske rolig sammenlignet med andre land i området. «Den arabiske våren» i 2011 endret regimene i flere land i Nord-Afrika. Men Bouteflika beholdt makten under opprøret.

– Algerie led under en ti år lang borgerkrig på 1990-tallet. Folk ville helst ha fred, selv om de var misfornøyde med regimet, forklarte Sara Merabti til Klar Tale i forrige uke. Merabti er fra Algerie og jobber for Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Hun forventet at partiet kanskje ville be Bouteflika om å slutte. Men at det er vanskelig å si hva som skjer videre i landet.

Det er uklart hva folk i Algerie ønsker seg. Det sier Rasmus Boserup til nyhetsbyrået NTB. Han er ekspert på Midt-Østen.

– Ønsker folk at landet skal bli mer demokratisk og vestlig? Eller ønsker de et styre med mer religion? Det er uvisst, sier Boserup til NTB.

Han sier det er tendenser til salafisme i Algerie. Det er en streng form for islamsk tro, ifølge Store Norske Leksikon.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå