Kultur

Tips til en skrekkelig påske

Liker du grøss og snikende uhygge? Her er noen tips til skumle bøker i påsken.

Her får du ti gode tips til skumle bøker du kan lese i påsken.

«Den lille fremmede» av Sarah Waters

Spøkelser hører til i store, britiske herskapshus. Sarah Waters tar oss med til et slikt miljø. Overklassen står foran store utfordringer med å ta vare på store bygninger. Andre verdenskrig er akkurat over. Følgene etter krig og elendighet når fram til familien Ayres. De må kjempe mot noe skumlere enn tapte privilegier.

«Sort messe» av John Dickson Carr

Denne boken blander skrekk og krim. Handlingen foregår i New England-området i USA. Der lever rike amerikanere sine liv. Fortellingen går også tilbake til Frankrike på 1600-tallet med svartekunst og heksebål.

«Lunar Park» av Bret Easton Ellis

Hovedpersonen sliter med både narkotika og ekteskapet. Han har også saker han aldri fikk løst med sin døde far. I romanen henter forfatteren inn elementer fra sitt eget liv, egne bøker og fra spøkelses-fortellingene.

«Håndtering av udøde» av John Ajvide Lindqvist

Dette er en klassisk skrekk-roman, men også en historie om kjærlighet. Vi skal til Stockholm en varm dag i august. Der sliter folk med unaturlig hodepine. Det er bare starten på alt det mystiske som skal skje.

«De dødes tjern» av André Bjerke

En gruppe ungdommer reiser til en hytte. De vil finne ut hvorfor en god venn tok selvmord. I løpet av noen dager opplever de mye skummelt. Vi spør oss om det hele er drøm eller virkelighet. Så kommer psyko-analytikeren Kai Bugge med sine forklaringer.

«Salem's lot» av Stephen King

Vi følger en forfatter til byen Jerusalem’s Lot. Han skal forske på et gammelt herskapshus, som har vært gjenstand for rykter. Historien handler også om hovedpersonens problemer.

«Skruen strammar seg» av Henry James

«Skruen strammar seg» har blitt kalt den mest vellykkede spøkelses-historien noensinne. I 2000 slapp Forlaget Samlaget en samling av Henry James sine skumle fortellinger på norsk. Den heter «Spøkelseshistorier». Der finnes også «Skruen strammar seg».

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius

I «Mørke grener» blir vi kjent med Jo. Han vil finne ut hva som skjedde med kameraten fra barndommen. Men ikke alle liker at han graver i fortiden. En skremmende tekstmelding fra en fremmed viser at noen følger med på alt Jo gjør.

«Tom – den andre viljen» av Runar K. Dahle

Her møter vi sju år gamle Christine. Det skjer merkelige ting rundt henne. At hun nekter å snakke, er én ting. I tillegg får fantasivennen hun kaller Tom mer og mer makt over både Christine og familien.

«The Hunting of Hill House» av Shirley Jackson

Dette er Shirley Jacksons mest kjente bok. Den har blitt beskrevet som den perfekte romanen om spøkelseshus. I boken følger vi noen mennesker til et hus med ukjente krefter. Det er laget flere filmer av boken. Den finnes også som TV-serie på Netflix.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå