Mening

Får svar om kreft og korona på eget språk

Informasjon om sykdom som kreft og korona på morsmålet, kan sikre bedre helse.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I 2019 ble 34.979 mennesker syke med kreft. I fjor fikk mange færre beskjed om sykdommen. Det var 2.736 færre tilfeller av kreft fra mars til september i 2020.

Det er fortsatt uklart hvorfor færre fikk diagnosen kreft i fjor. Men vi vet at korona-pandemien har betydd noe. Færre var hos legen sin. Undersøkelser og behandling på sykehus ble utsatt. Virkningen vil vi trolig ikke se før om flere år, tror Kreftforeningen. Helseminister Bent Høie er bekymret.

Får du en alvorlig sykdom, har du gjerne mange spørsmål. Spørsmålene er om mye mer enn behandling og medisin. For kreft berører hele livet. Med korona-viruset kom enda flere utfordringer for disse pasientene. Derfor er det ekstra viktig å møte mennesker som forstår deg, som du også forstår.

Kreftforeningen får hjelp fra Bydelsmødrene i Oslo. Den frivillige språkhjelpen er til stor hjelp. Syke stiller spørsmål og får svar på arabisk og somali. De får vite det nødvendige om kreft og korona. Det er svært viktig for dem med en annen bakgrunn enn norsk.

Helse-myndighetene bør sikre konomisk støtte til slik hjelp i hele landet. Fra korona-pandemien vet vi hvor viktig det er å få informasjon på sitt eget språk. Det gir trygghet og sikrer bedre helse for den som spør.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå