Leder
Rekordmange fekk innvilga norsk statsborgarskap i 2021.
Foto: Lise Åserud / NTB / NPK

Passrot begrenser friheten vår

Uten pass blir ferie i utlandet bare en fjern drøm. Men situasjonen med rot med pass kunne vært unngått.

Nordmenn gråter i fortvilelse. Folk kan reise igjen etter pandemien. Men etter to år er en halv million uten gyldig pass. Og nå er det umulig å få pass tidsnok til ferieturen.

For lange køer. For få i politiet som kan gjøre jobben. Problemer hos selskapet som lager pass. Mangel på deler til passene. Alt dette gjør at mange i Norge ikke får reist til utlandet.

Men mye av vanskene var forutsigbare. Før korona var det også mangel på timer for å få pass. Spesielt før sommerferien.

Denne uka blir det oppvask i Stortinget. Politikerne fra opposisjonen spør justisministeren om hvorfor myndighetene ikke har løst saken. Foreløpig har Emilie Enger Mehl få løsninger å komme med.

Retten til å reise inn og ut av Norge står det om i Grunnloven. Jurister mener at folks rettigheter brytes fordi folk ikke får pass i tide. Passet er også en slags nøkkel til å komme inn i andre land i verden. Derfor er det så viktig.

Det er fortsatt tid til å finne løsninger. Sverige gjør prisen på sine ID-kort billigere. De håper folk vil velge det framfor pass. Kanskje vil land i Europa godta andre norske papirer for å la nordmenn slippe inn.

Uansett må nok en del ta enda en ferie i Norge. Trøsten er at grensa til land i Norden er åpen. Og det er deilig å være norsk i Danmark.

--

Her kan du lese om hvordan du kan skaffe deg pass eller ID-kort.

Skal du reise uten pass? Da kan du dra hit.Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå