Norge

– Vi slipper å velge mellom klima og natur

Folk marsjerer mot vindmøller i hele Norge. Vindmøllene er bra for klimaet, men de krever mye plass i naturen.

Folk protesterer. I Flatanger i Trøndelag gjorde aksjonister seg klare til kamp. De stoppet arbeidet med et nytt kraftverk for vind.

– Vi fortsetter så lenge vi lever, sa en av dem. Det skrev nyhetsbyrået NTB.

På Frøya klarte aksjonister å stoppe byggingen av vindmøller. Så sa kommunestyret nei til selskapet Trønderenergi. Selskapet får bygge vindmøllene, likevel. Det bestemte Fylkesmannen. De la bort kommunestyrets vedtak.

Dette viser hvor upopulære vindmøllene kan være.

Eller er de egentlig det? Sju av ti personer er positive til vindmøller. Det viste en undersøkelse gjort for selskapet Agder Energi. De ble selv overrasket over den store støtten.

LES OGSÅ: Vil du ha disse som nabo?

Vindmøller gir oss elektrisitet. Slik fornybar energi er bedre for klimaet enn olje, gass og kull. Men vindmøllene krever plass. De må stå i norsk natur. 13 områder passer for vindkraft. Det kom fram i en plan fra myndighetene 1. april.

I dag (søndag) marsjerer folk mot vindmøller. Det gjør de flere steder i Norge. Den Norske Turistforening (DNT) arrangerer marsjene. De vil stoppe utbyggingen av vindkraft. Her kan du sjekke hvor de skal gå.

– Vi slipper å velge mellom klima og natur, sier Per Hanasand til dnt.no. Han er styreleder i DNT.

Det finnes allerede mange vindmøller i Norge. Andre prosjekter har fått ja. Eldre vannkraftverk kan rustes opp, mener DNT. De sier at Norge har nok kraft. Vi kan derfor slippe å ofre urørt natur.

Flere vil at vindmøllene bygges på havet. Det mener Kjell-Børge Freiberg er en dårlig idé. Han er olje- og energiminister. Vindmøller på havet blir for dyrt.

– Ett eller to områder til havs kan bygges ut. Dette vil regjeringen hjelpe fram. Vi kommer til å peke ut områder som egner seg for havvind om kort tid, sa Freiberg i april.

Også organisasjonen NHO Reiseliv er bekymret for naturen. De vil bevare den.

– Mange vil oppleve naturen i Norge. Dette gir også mange jobber, sier Merete Habberstad i en pressemelding. Hun jobber for NHO Reiseliv.

Siste utgave

På forsiden nå