Norge

Norske soldater skal skape fred i Mali

Norske flysoldater skal hjelpe til med fred i Mali. Torsdag var 70 soldater på vei.

Totalt 70 norske flysoldater og et fly var torsdag på vei til Mali. Flyet er av typen C-130J Hercules transportfly. De skal hjelpe med å skape fred i Mali for verdens-organisasjonen FN. Operasjonen kalles MINUSMA.

Transportflyet skal bidra med transport av utstyr. Det skal også frakte folk og medisiner rundt omkring i landet. Det skriver Stine Barclay Gaasland i en melding til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Luftforsvaret.

Mali ligger i Vest-Afrika. Det er et land med store konflikter. Over 200 soldater i FN er drept på oppdrag i Mali siden 2013.

De norske soldatene skal bo i leiren Bifrost ved hovedstaden Bamako. De har oppdrag med transport i hele Mali. Soldatene må også reise til farlige områder andre steder enn i hovedstaden. I Mali er det opprørs-grupper og jihadister som har kontroll mange steder. Det skriver kanalen NRK.

– Vi er godt forberedt til å håndtere en krevende sikkerhetssituasjon i deler av Mali, sier sjefsersjant Staale Granli til NRK.

Han forklarer at soldatene vil være på bakken kun i kort tid når de lander utenfor egen leir.

– Vi har en egen sikringsstyrke om bord. Vi får også god informasjon om etterretning. Vi kjenner godt til hvordan sikkerhetssituasjonen i landet er hele tida, sier Granli.

Det er tredje gang Norge stiller med transportfly i landet. I tillegg drifter Norge leiren Camp Bifrost. Flere fra Norge jobber i hovedkvarteret til kontoret til FN i Mali.

Transportflyet vil være i Mali fram til mai 2021.

Siste utgave

På forsiden nå