Norge

Bilde 1 av 3

2020 ble koronaens år

2020 ble året da korona-viruset stengte Norge. Viruset hindret nordmenn i å reise på hytta. Og frisører fikk forbud mot å klippe hår.

Nyttårsaften for et år siden kikket vi opp på fyrverkeriet. Vi undret på hvordan det nye året kom til å bli. Få hadde vel sett for seg det som skulle skje. At et lite virus skulle stenge ned samfunnet og ta fra oss friheten. Slik ble året 2020 for Norge:

Januar

1. januar: Den nye kommune-reformen begynner å gjelde. Norge har nå 11 fylker og 356 kommuner.

3. januar. Forfatter og kunstner Ari Behn blir bisatt fra Oslo domkirke. Behn tok sitt eget liv 1. juledag i 2019.

7. januar: Det enorme oljefeltet Johan Sverdrup blir åpnet i Nordsjøen. Det er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet.

17. januar: Norske myndigheter henter en norsk kvinne fra Syria. Hun får komme til Norge sammen med sine to barn. Årsaken er helsa til ett av barna. Kvinnen er siktet for terror. Fremskrittspartiet (Frp) er sterkt imot regjeringens avgjørelse.

20. januar: Frp sier at de går ut av regjeringen. Årsaken er kvinnen som ble hentet fra Syria.

24. januar: Statsminister Erna Solberg endrer i regjeringen. Blant annet blir Jan Tore Sanner ny finansminister. Monica Mæland blir justisminister.

26. januar: Utenriks-departementet fraråder reiser til provinsen Hubei i Kina. Årsaken er et nytt korona-virus som sprer seg i området.

31. januar: Meteorologisk institutt melder om en rekordvarm vinter. Det er rekorder i de aller fleste fylkene. 2020 blir senere et av de varmeste årene som noensinne er målt i Norge.

Februar

15. februar: Ulrikke Brandstorp vinner finalen i Melodi Grand Prix. Det var tekniske problemer og trøbbel med stemmingen.

24. februar: Artist Jahn Teigen dør. Han ble 70 år gammel.

26. februar: En kvinne i Tromsø blir meldt smittet med korona-viruset. Det bekrefter Folkehelse-instituttet (FHI). Kvinnen testet positivt etter at hun kom hjem fra Kina. Hun er den første som blir meldt smittet i Norge.

28. februar: Geir Inge Sivertsen slutter som fiskeriminister. Han hadde fått etterlønn for jobben som ordfører. Det var samtidig som han fikk full lønn som statssekretær.

28. februar: En ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus i Oslo er smittet med korona. Det er den sjette smittede i Norge.

Mars

2. mars: Kongeparet reiser på et tre dager langt statsbesøk til Jordan. Det er kongeparets første statsbesøk i Midtøsten.

5. mars: Venstres valgkomité innstiller Trine Skei Grande til å fortsette som partileder. Men flere fylkeslag ønsker ikke henne som leder.

7. mars: Alle landets fylker har nå smitte med korona, ifølge FHI. Til sammen 147 personer i Norge er meldt smittet. Mange av har nylig kommet hjem fra skiferie i Østerrike og Nord-Italia.

10. mars: FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere. Konserter, landsmøter, teater-forestillinger og idretts-arrangementer blir avlyst.

11. mars: Trine Skei Grande sier at hun slutter som statsråd og leder for Venstre. Partiets valgkomité må finne andre kandidater.

12. mars: Den første personen dør av korona i Norge. Samme dag innfører regjeringen de strengeste reglene i fredstid. Alle skoler og barnehager stenger. Også universiteter, høyskoler, frisører og treningssentre må stenge.

16. mars: Stortinget blir enig om regjeringens første pakke med krisehjelp. Det er til bedrifter som sliter som følge av korona-viruset. Reglene for permittering blir endret.

19. mars: Regjeringen forbyr folk å dra på hytter i andre kommuner enn der de bor.

21. mars: Stortinget vedtar en ny kriselov. Den gir regjeringen større muligheter til å håndtere krisen med korona-viruset. Samme dag blir det forbudt å servere alkohol i Oslo.

24. mars: Reglene om smittevern blir enda strengere. Vi skal holde minst én meters avstand ute og to meters avstand inne.

30. mars: Bardu og flere andre kommuner i Nord-Norge innfører «søring-karantene». Alle som kommer sørfra, må i 14 dagers karantene.

April

1. april: Hittil har 43 personer dødd av korona i Norge. 325 personer er innlagt på sykehus med korona. Det blir det høyeste antallet i 2020.

7. april: Nav må utsette behandlingen av saker i trygde-skandalen. Årsaken er alle som trenger hjelp under korona-krisen. Over 360.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars.

20. april: Barnehagene åpner igjen etter fem uker. Også fysioterapeuter, psykologer og tannleger får ta imot kunder igjen. Hytteforbudet slutter å gjelde.

27. april: Elever fra 1. til 4. trinn får gå tilbake på skolen. Videregående skoler åpner for elever på yrkesfag. Fagskoler, høyskoler og universiteter åpner delvis. Frisører og andre tjenester med én til én-kontakt får åpne igjen.

28. april: Politiet pågriper Tom Hagen. Han er siktet for drapet på sin kone Anne-Elisabeth Hagen.

Mai

6. mai: Alkoholserveringen i Oslo åpner igjen. Men bare der det serveres mat.

7. mai: Erna Solberg sier at Norge skal åpne igjen før sommeren.

8. mai: Tom Hagen løslates fra Oslo fengsel. Lagmannsretten mener at det ikke er grunn for varetekt. Hagen er fortsatt siktet for drap.

15. mai: Besteforeldre kan igjen møte barnebarna sine. Regjeringen fraråder reiser til utlandet fram til 20. august.

17. mai: Nasjonaldagen blir ikke som vanlig. Barnetogene er avlyst. Men landet synger felles nasjonalsang. Båter seiler i kortesjer. Og kongeparet kjører gjennom Oslos gater i åpen bil.

26. mai: Stortinget vedtar ny lov om bioteknologi. Den gir blant annet enslige kvinner lov til å få hjelp til å blir gravid.

27. mai: Beboere på sykehjem får igjen ta imot besøk.

Juni

1. juni: Fornøyelsesparker åpner. Barn og unge under 19 år får trene igjen. Svalbard åpner for turister.

5. juni: Titusenvis av mennesker demonstrerer mot rasisme. Det skjer i flere norske byer etter drapet på George Floyd i USA.

11. juni: Philip Manshaus blir dømt til 21 års forvaring. Det er for terror og drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

15. juni: Arrangementer med inntil 200 blir lov. Reiser til Norden blir lov. Unntatt til Sverige. Der er bare Gotland åpent.

18. juni: Norge blir valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

15. juli: Utenriksdepartementet letter på reiserådene til de fleste land i Europa. Nordmenn kan reise uten karantene. Det er dersom det ikke er for mye smitte. Samtidig oppheves reglene om innreise.

19. juli: To barn blir funnet døde i en leilighet i Lørenskog. Den 35 år gamle moren blir siktet for drap.

24. juli: Spania går fra «grønt» til «rødt». Dermed må folk skynde seg hjem til Norge for å slippe karantene.

26. juli: Det er et stort utbrudd med korona i Moss. Smitten har spredt seg i et bryllup.

31. juli: Fire ansatte på Hurtigrutens skip Roald Amundsen legges inn på sykehus i Tromsø. De er smittet med korona. Det blir starten på et stort utbrudd på skipet. Smitten sprer seg til 69 kommuner. Politiet etterforsker saken. Regjeringen lager strengere regler for cruise.

August

7. august: Regjeringen venter med å åpner mer av samfunnet. Årsaken er at smitten med korona sprer seg raskere igjen. Mye av smitten kommer fra utlandet. Utenriksdepartementet fraråder på nytt alle unødvendige reiser.

9. august: Det er et stort utbrudd av korona i Indre Østfold. Det blir strenge regler om smittevern i kommunen.

11. august: Fadder-arrangementer for nye studenter blir avlyst flere steder i landet.

14. august: Munnbind blir anbefalt på kollektiv-transport i Oslo og Indre Østfold. Det gjelder når det ikke er mulig å holde én meters avstand.

15. august: En mann blir pågrepet på en restaurant i Oslo. Der skal han ha møtt en russisk diplomat. 50-åringen blir siktet for spionasje. Den russiske diplomaten blir utvist.

24. august: Trond Giske blir innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti. Mange protesterer. Valgkomiteen innstiller Marit Bjerkås isteden. Men Ingvild Kjerkol blir valgt til slutt.

30. august: 27 personer må på sykehus etter en fest i en grotte. De ble forgiftet av gassen kullos. Det skjedde på St. Hanshaugen i Oslo. Flere blir siktet i saken.

September

8. september: Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen starter i Oslo tingrett. Hun er tiltalt for trusler mot demokratiet, sin egen samboer Tor Mikkel Wara og ekteparet Ingvil Smines og Christian Tybring-Gjedde. Dommen kommer i januar.

9. september: Leiren Moria i Hellas brenner. Regjeringen sier de vil hente 50 flyktninger fra Hellas.

24. september: Det nye partiet Sentrum blir stiftet. Geir Lippestad er med og starter partiet. Han kommer fra Arbeiderpartiet. Mange tidligere politikere i Kristelig Folkeparti blir med.

26. september: Venstres landsmøte velger Guri Melby som ny partileder.

Oktober

1. oktober: Jan Bøhler sier at han går fra Arbeiderpartiet til Senterpartiet.

9. oktober: Kong Harald opererer hjertet på Rikshospitalet i Oslo.

15. oktober: Mange ansatte ved Hammerfest sykehus er smittet med korona.

26. oktober: Regjeringen strammer inn reglene om smittevern. Hensikten er å redde jula. Nordmenn bør ikke ha flere enn fem gjester. Vi skal helst ikke ha nær kontakt med for mange i løpet av en uke.

November

5. november: Makaveli Lindén blir dømt til tvungent psykisk helsevern. Det er for drapet på Heikki Paltto i Oslo.

6. november: Smitten sprer seg raskt i Oslo. Det blir forbudt å samle flere enn ti personer i byen. Barer og resturanter får ikke servere alkohol. Også Bergen får strenge regler. Maks fem får samles privat.

9. november: Endelig gode nyheter: Selskapet Pfizer sier at deres vaksine er 90 prosent effektiv. Norske myndigheter forbereder seg på å starte vaksinering tidlig i 2021.

14. november: Lyngdal og flere nabokommuner får strenge regler om smittevern. Årsaken er et utbrudd med korona. Det er knyttet til treff i en rumensk menighet.

25. november: Senterpartiet gjør det bra på menings-målingene. Partiet får rekordhøy støtte på flere målinger.

Desember

4. desember: Helsemyndighetene sier de venter en godkjent vaksine til Norge rundt nyttår. Og at vaksineringen kan starte kort tid senere.

7. desember: Bergen åpner gradvis opp. Mens Oslo må vente til 7. januar. Det blir kjent senere samme uke. I Trondheim sprer smitten seg.

10. desember: Nobels fredspris blir utdelt digitalt. Verdens matvare-program (WFP) får prisen.

11. desember: Språkrådet kårer «koronaen» til årets nyord.

21. desember: Norge stanser alle fly som kommer direkte fra Storbritannia. Årsaken er en ny variant av korona.

26. desember: De første dosene av vaksine kommer til Norge.

27. desember: Svein Andersen får den første dosen vaksine i Norge.

30. desember: Et stort skred tar med seg hus. Det skjer i Gjerdrum i Viken.

Mer fra Norge

På forsiden nå