Norge

Superhelten som reddet Hani

Hani Assaf har en superheltinne i seg. Hun hjalp ham ut av depresjon. Men foreldrene hans får aldri vite om henne.

– Frida Marida reddet meg ut av depresjonen. Hun er en superheltinne.

Det forteller Hani Assaf til Klar Tale. Han er drag-dronningen Frida Marida.

Frida Marida har en stor, gul kjole. Brystene hennes er runde, store og laget av skum. Ansiktet er dekket i fargerik sminke. Skjegget er stort og svart. Ryggen er rak, beina går med stor selvtillit og skjørtet er en superhelt-kappe.

Folk snur seg etter henne. De jubler og vil ta bilder. Noen vil kjenne på brystene. Og det får de. Hun elsker den positive oppmerksomheten.

Bildet viser Frida Marida som lar noen kjenne på brystene hennes.

Men slik har det ikke alltid vært.

Hani Assaf ble født i Libanon. Fram til 2014 var det ulovlig å være homofil der. Til 2013 ble homofili regnet som en mental sykdom. Men selv om loven er endret, blir homofile fortsatt utsatt for vold og trakassering. Myndighetene har flere ganger stoppet feiringen av pride.

Assaf er selv blitt dømt for å være homofil. I seks år var han inn og ut av rettssalen. Han var tiltalt for å bli forelsket i menn. Han risikerte å få seks måneder i fengsel, men betalte en bot i stedet.

Som barn likte Hani å kle seg i morens klær. En dyne kunne ofte brukes som et stort skjørt. En gang fikk han en dukke i bursdagsgave. Da var det nok for familien.

– De fikk meg til å skamme meg. Jeg fikk ikke lov til å være meg selv, sier han.

Han sluttet å kle seg i kvinneklær. Han sluttet å vise hvem han egentlig var. Familien skulle få slippe å føle på den skammen. Selv ble han deprimert.

Så dro han til Norge.

Det som en gang føltes galt, gjør at han i dag føler seg fantastisk. I Oslo startet han med drag. Han begynte å opptre ikledd kjole og sminke. Personen Frida Marida ble født.

– Frida betyr «spesiell». Marida betyr «syk». Frida Marida betyr derfor «ikke syk». Hun er superheltinnen som reddet meg, sier han.

Å være Frida Marida på scenen er måten han ber på. Det er sånn han mediterer.

Juni er måneden for pride. Det er en hyllest til mangfoldet av seksualitet og kjønn. Da har Frida Marida mange oppdrag. Blant annet i Pride Park i Oslo 24. juni.

– Pride betyr veldig mye for meg. Jeg får ta igjen for alle de årene jeg ikke har fått være meg selv. Det er så viktig at vi feirer pride i Norge. Vi må være rollemodell for de landene der det er ulovlig, sier han.

For to uker siden var han tilbake i Libanon. Han skulle i farens begravelse. Faren fikk aldri vite om Frida Marida. Moren vet heller ikke at sønnen er drag. Det er best sånn, mener han.

Bildet viser Hani Assaf som syr kjole til Frida Marida.

Men det var også fint å besøke hjemlandet. Han møtte unge mennesker som er mer åpne. De aksepterte ham.

– Den nye generasjonen er bedre. De ser pride på YouTube og på sosiale medier. Det hjelper, og viser at det skjer positive endringer, sier han.

Hovedstaden Beirut er en av de tryggeste byene i Midtøsten for homofile og dragartister. Klar Tale har snakket med dragartisten RouRi. Hun bor i Beirut.

– Vi kan være åpne homofile og drag i sosiale medier. Men det er fortsatt tabu i offentligheten. Derfor arrangeres dragshow i det skjulte. Det kan være farlig å gå kledd i drag ute i gatene, forteller hun.

Selv har hun fått stygge kommentarer på sosiale medier. Men også hun ser en positiv endring.

– Det blir født nye drag-dronninger og drag-konger hele tiden. Ved å være åpne om hvem vi er, åpner vi også for en bedre verden for de unge, sier hun.

Organisasjonen Yata har snakket med flere homofile menn i Beirut. Mennene forteller at de ikke tør å være åpne om legningen sin. Libanon er et land der religion er med på å bestemme politikk og lover. Mange mener homofili er feil. Selv om det nå er lov å være homofil, er mange fortsatt imot det.

Samtidig starter landets første utdanning innen drag her hjemme i Norge. Vi har hatt offentlige dragshow siden tidlig på 1980-tallet. Og Frida Marida blir hyllet av mange. Hun er stolt. Men det skjuler seg en usikker mann bak all sminken. Hani Assaf vil aldri glemme hvor han kommer fra. Eller hvorfor han skal fortsette å kjempe for at alle skal få være seg selv.


Drag

  • Personer som midlertidig skifter kjønn.
  • Drag-dronninger er gjerne menn som kler seg som kvinner.
  • Drag-konger er gjerne kvinner som kler seg som menn.
  • Dragartister opptrer gjerne på en scene med sang og dans. Dette kalles dragshow.
  • Til høsten starter Norges første utdanning innen drag.
  • I Norge ble dragshow kjent for alle tidlig på 80-tallet.
  • Great Garlic Girls regnes som Norges første dragartister.


Siste utgave

På forsiden nå