Verden

Medienes frihet er truet

I dag (fredag) får journalist Maria Ressa og redaktør Dmitrij Muratov Nobels fredspris. Deres arbeid og frie medier er truet over hele verden.

Fredag blir Nobels fredspris delt ut. Journalist Maria Ressa er kommet til Oslo for å få prisen. Hun skal ta den imot sammen med redaktør Dmitrij Muratov. Ressa og Muratov får prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland.

«De er representanter for alle journalister som står opp for dette idealet», skriver Nobelkomiteen i begrunnelsen for prisen.

Slik er programmet for utdelingen av fredsprisen.

Ressa er tiltalt i flere straffesaker på Filippinene. Hun leder nettstedet Rappler. De avslører misbruk av makt, bruk av vold. De har også skrevet om hvordan myndighetene styrer i hjemlandet. Som følge av jobben, er hun tiltalt i flere rettssaker. Hun er også dømt for noe hun har skrevet. En domstol lot henne til sluttkan reise til Norge.

Redaktør Dmitrij Muratov var med å starte avisa Novaja Gazeta i 1993. De har publisert mange kritiske artikler. De handler om alt fra politivold, valgfusk, ulovlig betaling for tjenester og om det russiske militæret. Men avisa har mange motstandere. Seks av avisens journalister er blitt drept.

Forholdene er svært vanskelige for uavhengige medier i flere land.

I Etiopia er det krig. Krigen brøt ut da Etiopias statsminister Abiy Ahmed sendte store styrker til Tigray. Han ville nedkjempe Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). De hadde trosset hans forbud mot å holde valg. Krigen har utviklet seg siden starten. Det kommer rapporter om massakrer, massevoldtekter og sult. Titusenvis er på flukt. Men etiopiske myndigheter nekter hjelpeorganisasjoner og journalister adgang. Tigrayen Desta Haileselassie teller og registrerer på egen hånd alle ofrene for konflikten, skriver nyhetsbyrået NTB. Abiy Ahmed fikk selv Nobels fredspris. Det var for å ha skapt fred med nabolandet Eritrea.

Medier og hjelpe-organisasjoner blir også nektet å komme nær grensa mellom Polen og Hviterussland. Flere tusen flyktninger og migranter er fanget ved grensa. Flere er døde. Polen sier at Hviterussland sender migranter til området som en hevn på Den europeiske union (EU). Journalistene får ikke sett selv hva som skjer med migrantene som sitter fast mellom landene.

Også norske journalister har opplevd problemer med å gjøre jobben sin. Det skjedde nylig i Qatar med de norske journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani. De jobber i kanalen NRK. De intervjuet sjefen for fotball-VM i Qatar. Mesterskapet er om ett år. Et par timer etter ble de pågrepet av politiet. Først etter 32 timer ble de sluppet løs. De ble også fratatt utstyret sitt.

Komiteen skriver at demokrati og pressefrihet er truet i hele verden. Det er noe av årsaken til hvem de valgte å gi prisen til.

«En fri, uavhengig og faktabasert journalistikk beskytter mot misbruk av makt, løgn og krigspropaganda, skriver komiteen. Fredag blir det synlig for hele verden, når Nobelprisen deles ut. Utdelingen skjer i Oslo rådhus.

---

Fakta: Nobels fredspris

  • Journalist Maria Ressa og redaktør Dmitrij Muratov får Nobels fredspris
  • Utdelingen skjer fredag i Oslo.
  • Nobel-komiteen mener demokrati og pressefrihet er truet i hele verden

---