Flere tusen flyktninger og migranter venter ved grensa mellom Hviterussland og Polen. De kommer seg ikke videre til Polen. Hviterussland mener Polen gjør noe galt. Mens Polen mener det motsatte. Hvordan ble det slik?
Datoen er 9. august 2020. Aleksandr Lukasjenko sier han vinner valget i Hviterussland. Han fikk over 80 prosent av stemmene. Lukasjenko er 65 år gammel, og har styrt landet siden 1994.
Flere reagerte etter valget. Både politikere og land. Mange mener at det ikke var rettferdig.
Lukasjenko er kjent for å styre landet på en streng måte. Han blir anklaget for å ikke bry seg så mye om menneske-rettigheter. Det kan også være farlig å være journalist i landet.
Etter valget sa Den europeiske union (EU) at de ville straffe landet. Norge støttet dette.
Datoen er 6. november 2020. Flere EU-land innfører sanksjoner mot Hviterussland. Straffen var at fly fra landet ikke får reise over europeiske land. Det betyr at 54 personer fra Hviterussland blir nektet adgang til EU-land og Norge. En av dem er Lukasjenko.
Siden den gang har Lukasjenko vært sint for at flere land har gjort dette.
Datoen er 9. november 2021. Flere tusen flyktninger er fanget på grensa mellom Hviterussland og Polen. De kommer seg ikke videre.
Mange mener Lukasjenko vil hevne seg på EU ved å sende flyktninger til nabolandene.
Hviterussland mener Polen prøver å skape dårlig stemning mellom de to landene. Den polske regjeringen har sagt at de kan bruke våpen hvis flere forsøker å komme seg over grensa.
De to landene har vært mye uenige de siste månedene. Det har ført til at de har fått et dårlig forhold. Årsaken er at flere tusen migranter og flyktninger har reist over grensa fra Hviterussland til Polen. Polen mener nabolandet må ta ansvar for dette.
Mens flere tusen sitter fast på grensa, fortsetter landene å anklage hverandre.
Hviterussland mener Polen har brutt en avtale da det ble plassert 10.000 soldater på grensa.
I avtalen står det at folk fra regjeringen skal være til stede når det plasseres mer enn 6.000 soldater ved grensa.
Det er veldig vanskelig å få bekreftelse på det som skjer på grensa. Journalister holdes unna på begge sider.
– Vi må hjelpe den polske regjeringen med å sikre landet. Det sier Horst Seehofer. Han er innenriksminister i Tyskland.
Polen har den siste tiden sendt flere politifolk og soldater til grensa. Det er lagt ut piggtråd og andre sperringer for å hindre at folk kommer seg over.
Flere mener at folk blir presset over grensa av soldater fra Hviterussland. Mens polske soldater presser de tilbake igjen.
[ Sier Hviterussland har sendt flere hundre migranter over grensa ]
Helt siden sommer har Hviterussland invitert flyktninger til landet. De har lokket med både jaktturer og visum.
Flyktningene forteller at det er en håpløs situasjon. Mange av dem kommer fra land i Midtøsten.
Idris fra Syria kom også til Hviterussland. Han forteller at han har fått hjelp av myndighetene i landet. Idris og andre flyktninger ble kjørt til grensa til Polen.
– En soldat ba oss vente slik at de kunne forsikre seg om at den polske grensa var åpen. Jeg tror han til og med klippet i stykker piggtråden for oss, sier Idris.
Bekymringen rundt situasjonen øker. Vinteren nærmer seg. Da blir det kaldere. Forente Nasjoner (FN) krever at noe blir gjort med engang for å redde liv.
---
Kort om saken
- Migranter og flyktninger har samlet seg på grensa mellom Hviterussland og Polen.
- Flere mener at president Aleksandr Lukasjenko har sendt de for å hevne seg på Den europeiske union.
- Lukasjenko mener at Polen skal ta imot flyktningene.
---